Ηνωμένο Βασίλειο: Αποσύρονται οι κρατικές επιδοτήσεις για το CO2 — Αυξάνονται οι τιμές

Ηνωμένο Βασίλειο: Αποσύρονται οι κρατικές επιδοτήσεις για το CO2 — Αυξάνονται οι τιμές

Λονδίνο — Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Τη Δευτέρα έγινε γνωστή η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και του βασικού παραγωγού διοξειδίου του άνθρακα της Βρετανίας. Η αμερικανική CF Industries είχε απειλήσει να κλείσει τις μονάδες λιπασμάτων, που αποτελούν επίσης το 60% του βρετανικού CO2 — προϋπόθεση για τη λειτουργία κλάδων, από τρόφιμα και ποτά έως πυρηνική ενέργεια.

Το κράτος συμφώνησε να επιδοτήσει την λειτουργία των εργοστασίων και τρεις εβδομάδες που τώρα έληξαν. Η εταιρία πρόκειται να αυξήσει τις τιμές της, προκειμένου να διατηρηθούν οι προμήθειες σε βασικές βιομηχανίες χωρίς επιβάρυνση στους φορολογούμενους.

Οι εταιρείες που αγοράζουν CO2 από την CF συμφώνησαν τώρα να της πληρώσουν ένα τίμημα που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές, ανέφερε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Kwasi Kwarteng δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία σημαίνει ότι οι κρίσιμες βιομηχανίες μπορούν να είναι σίγουροι για τις προμήθειες CO2 στους επόμενους μήνες χωρίς περαιτέρω υποστήριξη φορολογουμένων».

Με την αύξηση των τιμών, ωστόσο, αναμένεται περαιτέρω αύξηση στα τελικά προϊόντα για τον καταναλωτή.

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr