Η νέα θεωρία για το σύμπαν και την αρχή των πάντων – Αμφισβητείται το Big Bang

0
50
Η νέα θεωρία για το σύμπαν και την αρχή των πάντων - Αμφισβητείται το Big Bang

Τι ακριβώς υπήρχε στην αρχή των… πάντων; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου. Μια νέα θεωρία έρχεται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και το ερώτημα αλλάζει: μήπως τελικά δεν υπήρξε καν αρχή;

Ενδέχεται το σύμπαν να υπήρχε ανέκαθεν και σ’ αυτή την εκδοχή έρχεται να συνηγορήσει μια νέα θεωρία κβαντικής βαρύτητας που αποκαλύπτει πώς θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει, όπως αναφέρει το Live Science.

Ο Μπρούνο Μπέντο, φυσικός που μελετά τη φύση του χρόνου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, χρησιμοποίησε στο πρότζεκτ του μια νέα θεωρία της κβαντικής βαρύτητας, που ονομάζεται θεωρία αιτιώδους συνόλου, στην οποία ο χώρος και ο χρόνος διασπώνται σε διακριτά κομμάτια του χωροχρόνου. Σε κάποιο επίπεδο, υπάρχει μια θεμελιώδης μονάδα χωροχρόνου, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία.

Ο Μπέντο και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν αυτήν την αιτιώδη προσέγγιση για να εξερευνήσουν την αρχή του σύμπαντος. Διαπίστωσαν ότι είναι πιθανό το σύμπαν να μην είχε αρχή -ότι πάντα υπήρχε στο άπειρο παρελθόν και μόλις πρόσφατα εξελίχθηκε σε αυτό που ονομάζουμε Big Bang.

Η θεωρία του αιτιώδους συνόλου

Σε όλες τις τρέχουσες θεωρίες της φυσικής, ο χώρος και ο χρόνος είναι συνεχή μεγέθη. Σχηματίζουν ένα «λείο ύφασμα» που βρίσκεται κάτω από όλη την πραγματικότητα. Σε έναν τέτοιο συνεχή χωροχρόνο, δύο σημεία μπορούν να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά το ένα στο άλλο και δύο γεγονότα μπορούν να συμβούν όσο το δυνατόν πιο κοντά το ένα στο άλλο.

Αλλά μια άλλη προσέγγιση, που ονομάζεται θεωρία αιτιώδους συνόλου, περιγράφει εκ νέου το χωροχρόνο ως μια σειρά διακριτών κομματιών. Αυτή η θεωρία θα θέσει αυστηρά όρια στο πόσο κοντά μπορεί να είναι τα γεγονότα στο χώρο και στο χρόνο, αφού δεν μπορούν να είναι πιο κοντά από το μέγεθος ενός «ατόμου».

Αποδομείται η θεωρία του Big Bang

Η θεωρία αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στη φύση του χρόνου.

«Ένα τεράστιο μέρος της αιτιολογικής φιλοσοφίας είναι ότι το πέρασμα του χρόνου είναι κάτι φυσικό, ότι δεν πρέπει να αποδοθεί σε κάποια αναδυόμενη ψευδαίσθηση ή σε κάτι που συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο χρόνος περνά», είπε ο Μπέντο. 

Η προσέγγιση του αιτιώδους συνόλου αποδομεί σιγά σιγά την μοναδικότητα της θεωρίας του Big Bang. Είναι αδύνατο η ύλη να συμπιέζεται σε απείρως μικροσκοπικά σημεία.

Επομένως, η νέα αυτή θεωρία υπονοεί ότι το σύμπαν μπορεί να μην είχε αρχή. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως η Μεγάλη Έκρηξη μπορεί να ήταν απλώς μια συγκεκριμένη στιγμή στην εξέλιξη αυτού του πάντα υπαρκτού αιτιώδους συνόλου, όχι μια αληθινή αρχή.

Το πρότζεκτ δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στην βάση δεδομένων arXiv και δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Η νέα θεωρία για το σύμπαν και την αρχή των πάντων - Αμφισβητείται το Big Bang

Η νέα θεωρία για το σύμπαν και την αρχή των πάντων - Αμφισβητείται το Big Bang Πηγή dikaiologitika.gr