Η επιστήμη απαντά: Τι μας ελκύει στους άλλους;

Η επιστήμη απαντά: Τι μας ελκύει στους άλλους; | attraction 1

Η έλξη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι ένα άλυτο μυστήριο. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια, γιατί κάποιους ανθρώπους δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τους σκεφτόμαστε μετά τη γνωριμίας μας μαζί τους και για κάποιους άλλους αδιαφορούμε παντελώς.

13 λόγοι, οι οποίοι σύμφωνα με την επιστήμη, καθορίζουν τα άτομα που μας ελκύουν από βιολογικής σκοπιάς είναι οι ακόλουθοι:

Μυρωδιά

Πρόσφατη έρευνα συμπέρανε ότι οι γυναίκες με συγκεκριμένη μυρωδιά είναι περισσότερο ελκυστικές στους άνδρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της η μυρωδιά της ερωτικής επιτυχίας είναι υψηλότερα οιστρογόνα και λιγότερη προγεστερόνη.

Διατροφή

Αυτά που τρώμε καθορίζουν πόσο ελκυστικοί είμαστε στους άλλους. Μελέτη του 2017 ανακάλυψε ότι οι γυναίκες ελκύονται από τον ιδρώτα ανδρών που τρώνε υγιεινά και όχι από αυτούς που επιλέγουν συχνότερα την κατανάλωση ψωμιού και ζυμαρικών.

Γονιμότητα

Η γονιμότητα δεν σχετίζεται με τη μυρωδιά μας, αλλά επηρεάζει την εμφάνιση μας. Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι οι άνδρες βρίσκουν πιο ελκυστικές τις γυναίκες με χαμηλή προγεστερόνη και αυξημένα οιστρογόνα.

Ορμόνες

Κάποιες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι η ισορροπία των ορμονών μας καθορίζουν ποιος μας ελκύει και ποιος όχι. Για παράδειγμα οι άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ελκύονται από γυναίκες με περισσότερο θηλυκά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα μεγάλα μάτια, τα έντονα φρύδια και το μικρότερο πιγούνι.

Περισσότερες ορμόνες

Ο έρωτας συνδέεται με διάφορες ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε ζεστασιά απέναντι σε κάποιον που μας ρίχνει τις άμυνες. Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται όταν νιώθουμε ωραία, για παράδειγμα όταν κάνουμε σεξ, ενώ η νορεπινεφρίνη όταν ελκυόμαστε από τον απέναντι. Ομοίως η σεροτονίνη, η ορμόνη της χαράς, εκκρίνεται με τη φυσική επαφή.

Ευγένεια

Ξεχάστε την αγάπη των γυναικών για τα κακά παιδιά. Οι άνθρωποι με ευγένεια ελκύουν περισσότερο τους άλλους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αλτρουιστική συμπεριφορά επίσης ελκύει τα άτομα γύρω μας σαν μαγνήτης.

Η επιστήμη απαντά: Τι μας ελκύει στους άλλους; | couple 111
Η επιστήμη απαντά: Τι μας ελκύει στους άλλους;

Φωνή

Οι γυναίκες προτιμούν τους άνδρες με χαμηλή φωνή, ιδιαίτερα πριν την ωορρηξία. Αυτό σχετίζεται με τις μελέτες που έχουν δείξει ότι οι άνδρες με βαθύτερη φωνή κάνουν πιο υγιή παιδιά. Άλλη έρευνα έχει αποδείξει ότι όσοι διαθέτουν μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία έχουν και πιο ελκυστικές φωνές για τους άλλους.

Ομοιότητα

Έρευνες έχουν δείξει ότι μας ελκύουν οι άνθρωποι που μας μοιάζουν τόσο εξωτερικά όσο και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας.

Διαφορετικότητα

Το παραπάνω δεν αναιρεί τον κανόνα που λέει ότι τα ετερώνυμα έλκονται, τόσο όσον αφορά στον τρόπο ζωής μας, όσο και στα βιολογικά μας χαρακτηριστικά.

Ωριμότητα

Τα γούστα αλλάζουν με την ηλικία και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι νέοι επικεντρώνονται στην εξωτερική εικόνα, ενώ οι μεγαλύτεροι στο συνολικό πακέτο.

Γεύση

Οι άνθρωποι μεταφέρουν περίπου 80 εκατομμύρια βακτήρια όταν φιλιούνται και όμως συνεχίζουν να το κάνουν. Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με την έκκριση της οξυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης, αλλά και γενικότερα με την έλξη.

Υγεία

Στις ερωτικές σχέσεις, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι βασικός παράγοντας έλξης είναι η υγεία του άλλου. Αν δηλαδή κάποιος κοιμάται αρκετά, ασκείται τακτικά και τρώει σωστά.

Χαρακτηριστικά προσώπου

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του άλλου καθορίζουν την έλξη που νιώθουμε γι’ αυτόν. Κάποιες φορές έχει να κάνει με τη συμμετρία τους στο πρόσωπο του και άλλες με το χαμόγελο ή ένα χαρακτηριστικό που μας αρέσει περισσότερο από όλα τα άλλα.

Πηγή: insider.com

Πηγή