Γαλλία: Μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ενώ ξάπλωναν σε ράγες – Τους πάτησε το τρένο

0
18
Γαλλία: Μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ενώ ξάπλωναν σε ράγες - Τους πάτησε το τρένο | france

Οι τρεις μετανάστες που σκοτώθηκαν από διερχόμενο τρένο την Τρίτη στη νοτιοδυτική Γαλλία, κοντά στην μεθόριο με την Ισπανία, είχαν καταφύγει στις ράγες για να γλιτώσουν από ενδεχόμενους ελέγχους της αστυνομίας, έγινε γνωστό από την εισαγγελία.

Οι μετανάστες αυτοί, πολύ πιθανώς αλγερινής υπηκοότητας, σκοτώθηκαν από διερχόμενο συρμό κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σεν-Ζαν-ντε-Λουζ, ενώ φαινόταν ότι είχαν ξαπλώσει για να ξεκουραστούν στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ένας τέταρτος άνδρας που βρισκόταν μαζί τους, επίσης Αλγερινός, ο οποίος έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά, μίλησε πολύ λίγο, χθες Τετάρτη, από το κρεβάτι του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται, δήλωσε το βράδυ σε δημοσιογράφο του AFP ο Ζερόμ Μπουριέ, ο εισαγγελέας της Μπαγιόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο άνδρας αυτός επιβεβαίωσε στους ανακριτές της αστυνομίας της Μπαγιόν ότι οι τέσσερίς τους είχαν ακολουθήσει τις σιδηροδρομικές γραμμές για να γλιτώσουν από ενδεχόμενους ελέγχους της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνέχεια σταμάτησαν για να ξεκουραστούν και τους πήρε ο ύπνος και δεν είδαν το τρένο που ερχόταν.

Ο άνδρας αυτός δεν ήταν ωστόσο σε θέση να δώσει τα ονόματα των τριών νεκρών. “Η μικρή ομάδα είχε συναντηθεί λίγο νωρίτερα στην Ισπανία και δεν γνώριζε ο ένας τον άλλον”, εξήγησε ο εισαγγελέας.

Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σεντ-Ζαν-ντε-Λουζ, μετά από αίτημα τοπικών οργανώσεων παροχής βοήθειας στους μετανάστες, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας.

Σύμφωνα με την Αμαϊά Φοντάγκ, πρόεδρο της Etorkinekin, μιας ένωσης που συσπειρώνει 13 οργανώσεις συνοδείας μεταναστών στην Χώρα των Βάσκων, η οποία ρωτήθηκε την Τρίτη από το AFP, το δραματικό αυτό περιστατικό σημειώθηκε έπειτα από “μια ημέρα σημαντικής αστυνομικής πίεσης σε αρκετά σημεία στην Χώρα των Βάσκων”, η οποία “θα μπορούσε να εξηγήσει το γεγονός ότι οι μετανάστες αυτοί αναζήτησαν καταφύγιο σε ένα μέρος στο οποίο μπορούσαν να είναι ήρεμοι”.

“Το μόνο κέντρο διέλευσης για τις νέες αφίξεις” βρίσκεται στην Μπαγιόν, σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων από την ισπανική μεθόριο, πρόσθεσε η ακτιβίστρια.

Η Ισπανία είναι μια από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες και η Χώρα των Βάσκων είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία διέλευσης, όπου συμβαίνουν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά του περασμένου Αυγούστου και Μαΐου, όταν δύο μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον μεθοριακό ποταμό Μπιντασόα για να περάσουν στη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή