Έρευνα ευρωβουλευτών για τις ελευθερίες στη Σλοβενία προκαλεί διένεξη στο Twitter

0
12
Έρευνα ευρωβουλευτών για τις ελευθερίες στη Σλοβενία προκαλεί διένεξη στο Twitter | Janez Jansa

Μια επίσκεψη ευρωβουλευτών για να εξετάσουν τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβενία έχει πυροδοτήσει διένεξη στον Twitter ανάμεσα στον πρωθυπουργό της χώρας και τον ολλανδό ομόλογό του, τροφοδοτώντας εντάσεις γύρω από το κατά πόσον μέλη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη σέβονται το κράτος δικαίου, ενώ μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα κατήγγειλε την αντιπροσωπεία των οκτώ ευρωβουλευτών που ασχολήθηκαν με την κατάσταση του κράτους δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη μάχη εναντίον της διαφθοράς στη χώρα του.

«Ποιοι είστε εσείς; Πόσες φορές έχετε επισκεφθεί έναν Γερμανό καγκελάριο, έναν Oλλανδό πρωθυπουργό ή έναν Γάλλο πρόεδρο;», έγραψε ο Γιάνσα χθες, Πέμπτη, στο Twitter.

Θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμμαχος του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο Γιάνσα έχει συγκρουσθεί στο παρελθόν με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης.

Η Σλοβενία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, σε μια περίοδο που εκφράζονται αυξανόμενες ανησυχίες σε δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με το σεβασμό του κράτους δικαίου και των ελευθεριών σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

«Παρεμπιπτόντως, στην Ολλανδία ήταν που δολοφονήθηκε ο τελευταίος δημοσιογράφος σε χώρα της ΕΕ», πρόσθεσε ο Γιάνσα στο μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στο φόνο του εξέχοντος ολλανδού δημοσιογράφου Πέτερ ντε Βρις τον Ιούλιο.

Ο Ρούτε χαρακτήρισε την καταχώριση κακόγουστη, γράφοντας στο Twitter ότι καταδίκασε το σχόλιο «όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται» και ότι διαβίβασε το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Σλοβενίας στη Χάγη.

Ο Γιάνσα απάντησε: «Λοιπόν, Μαρκ, μην χάνεις τον καιρό σου με τους πρεσβευτές και την ελευθερία του Τύπου στη Σλοβενία … προστάτευσε τους δημοσιογράφους σου για να μην σκοτώνονται στους δρόμους».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έγραψε στο Twitter πως ο Γιάνσα θα πρέπει «να σταματήσει τις προκλήσεις» εναντίον μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου, έγραψε στο Twitter πως οι κοινοβουλευτικοί της ΕΕ «θα πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους απαλλαγμένοι από οποιασδήποτε μορφής πίεση», όμως δεν αναφέρθηκε στον σλοβένο ηγέτη.

Στην καταχώριση του Γιάνσα στο Twitter περιλαμβανόταν μια φωτογραφία -που αργότερα διεγράφη- με τη λεζάντα «13 από τις 226 γνωστές μαριονέτες του Σόρος» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ορμπάν έχει δαιμονοποιήσει τον γεννημένο στην Ουγγαρία αμερικανό επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος προωθεί φιλελεύθερες αξίες μέσω των ιδρυμάτων του με την ονομασία Open Society Foundations και ο οποίος είναι εβραίος.

«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση … Αποτελεί απειλή όχι μόνο για τις εβραϊκές κοινότητες, αλλά και για μια ανοικτή κοινωνία με διαφορετικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ Κρίστιαν Βίγκαν, όταν ερωτήθηκε για το μήνυμα του Γιάνσα στο Twitter. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να είναι ένας τόπος για προσωπικές επιθέσεις εναντίον ατόμων, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για δημόσια πρόσωπα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή