Δανία: Αφίσες με σημαία του Θιβέτ αφαιρέθηκαν έξω από την κινεζική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη

Δανία: Αφίσες με σημαία του Θιβέτ αφαιρέθηκαν έξω από την κινεζική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη | dania kopegxagi

Ένας Δανός υποψήφιος στις επερχόμενες τοπικές εκλογές της χώρας δήλωσε ότι δέκα προεκλογικές αφίσες του ίδιου να στέκεται δίπλα στη θιβετιανή σημαία αφαιρέθηκαν λίγο αφότου τις ανήρτησε έξω από την κινεζική πρεσβεία σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας Κοπεγχάγης.

Ο Τόμας Ρόντεν, υποψήφιος στις εκλογές και γνωστός επικριτής της Κίνας, είπε ότι ανέφερε κλοπή των αφισών και ότι υπέθεσε ότι η κινεζική πρεσβεία βρίσκεται πίσω από αυτό.

Η πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Η αστυνομία είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διενέργειας έρευνας.

Αφού κρέμασε τις αφίσες την Κυριακή, «είδα ανθρώπους να βγαίνουν από την πρεσβεία, κάνοντας φασαρία για αυτό», είπε ο Ρόντεν στο Reuters. Ώρες αργότερα, οι αφίσες είχαν εξαφανιστεί, είπε.

Σήμερα, ο Ρόντεν κρέμασε νέες αφίσες που απεικονίζουν τη θιβετιανή σημαία έξω από την πρεσβεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Γίπε Κοφόντ, υπογράμμισε σε δήλωσή του ότι θεωρεί το περιστατικό «ανησυχητικό» και ότι θα περιμένει την απόφαση της αστυνομίας πριν αναλάβει περαιτέρω δράση για την υπόθεση.

«Πρέπει και θα σταθούμε στις αξίες και τις αρχές μας», είπε ο Κοφόντ.

Ο Ρόντεν τόνισε ότι οι αφίσες αναρτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε μια συμφωνία συνεργασίας του 2012 μεταξύ των υγειονομικών αρχών της Δανίας και της ανατολικής κινεζικής επαρχίας Τσιανγκσού. Κρατικά αρχεία δείχνουν ότι η συμφωνία δεν είναι πλέον ενεργή, αλλά δεν έχει ακόμη τερματιστεί επίσημα.

Η Κίνα κυβερνά την απομακρυσμένη δυτική περιοχή του Θιβέτ από το 1951, όταν ο στρατός της εισήλθε και πήρε τον έλεγχο σε αυτό που αποκάλεσε μια «ειρηνική απελευθέρωση». Το Πεκίνο χαρακτηρίζει τον σημερινό Δαλάι Λάμα του Θιβέτ, εξόριστο στη γειτονική Ινδία, έναν επικίνδυνο αυτονομιστή.

Πηγή