Χριστούγεννα χωρίς παιχνίδια; Άδεια ράφια και ελλείψεις προϊόντων σε όλο τον κόσμο

0
43
Χριστούγεννα χωρίς παιχνίδια; Άδεια ράφια και ελλείψεις προϊόντων σε όλο τον κόσμο | paidia paixnidia xristougenna

Δύο μήνες πριν τα Χριστούγεννα, πολίτες και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις σχεδόν στα πάντα από τον άνθρακα μέχρι τον καφέ!

Το δίχως άλλο, όλη αυτή η αναταραχή έχει προκληθεί από τον κορωνοϊό και την σημερινή κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που σε κάθε χώρα έχουν διαφορετική βαρύτητα.

Κίνα: Άνθρακας και χαρτί

Η «τέλεια καταιγίδα», όπως αποκαλείται ο συνδυασμός των ελλείψεων και η συνακόλουθη αύξηση σε όλα τα προϊόντα, αφορά τα πάντα από το χαρτί, τα τρόφιμα, τα υφάσματα, τα παιχνίδια μέχρι και τα τσιπς για τα iPhones τηλέφωνα, δηλώνει στο BBC η δρ. Μικάλ Μέινταν από τον Ινστιτούτο της Οξφόρδης για τις Ενεργειακές Σπουδές. Η βασική πηγή των προβλημάτων της ασιατικής χώρας είναι η ηλεκτρική κρίση, που οδήγησε σε διακοπές ρεύματος σε περισσότερες από 20 επαρχίες της και η οποία σχετίζεται με τις αυξημένες τιμές άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περισσότερο από το μισό ρεύμα της χώρας βασίζεται στον άνθρακα και οι προαναφερόμενες αυξήσεις δεν γίνεται να περάσουν στους πολίτες γι’ αυτό και οι εταιρείες ενέργειας μειώνουν τις παροχές. Αποτέλεσμα αυτού είναι επίσης ορισμένα εργοστάσια παραγωγής προϊόντων να μειώνουν τη χρήση ενέργειας ή να κλείνουν για μερικές μέρες, την ώρα που η ζήτηση σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

ΗΠΑ: Παιχνίδια και χαρτί τουαλέτας

Τα Χριστούγεννα, «θα υπάρχουν πράγματα που ο κόσμος δεν θα μπορεί να αποκτήσει», προειδοποίησε πρόσφατα και όχι αναίτια αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Τα παιχνίδια θα είναι ατυχώς για τα μικρά παιδιά ανάμεσα σε αυτά που θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να βρουν στα ράφια ή και να αγοράσουν λόγω των πολύ ακριβών τιμών τους, ενώ προβλήματα θα υπάρξουν και σε βασικά είδη, όπως το χαρτί τουαλέτας, το εμφιαλωμένο νερό, τα ρούχα και οι τροφές για τα κατοικίδια ζώα.

Μέρος του προβλήματος είναι ο συνωστισμός στα αμερικανικά λιμάνια, όπου τα πλοία μεταφοράς κοντέινερ κάνουν ουρά για να ξεφορτώσουν, μια απίστευτη εικόνα που δημιουργεί η πρώτον η έλλειψη σε κοντέινερ, που μετά τον κορωνοϊό έχουν μετατραπεί σε πολύτιμο αγαθό, και δεύτερον η δυσκολία στην ανεύρεση οδηγών τους.

Ινδία: Αυτοκίνητα και τσιπ υπολογιστών

Οι παγκόσμιες ελλείψεις στα τσιπ υπολογιστών έχουν ρίξει κατακόρυφα την παραγωγή της Maruti Suzuki, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αυτοκινήτων στην Ινδία. Τα πρόβλημα πηγάζει από την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η πανδημία σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Η παγκόσμια ζήτηση σε τσιπ, που χρησιμοποιούνται επίσης σε κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ήταν σε άυξηση πριν από τον κορωνοϊό, εξαιτίας της υιοθέτησης της τεχνολογίας 5G.

Ο εγκλεισμός των ανθρώπων στο σπίτια και η τηλεργασία εκτίναξε ωστόσο της ζήτηση τους στα ύψη, καθώς οι περισσότεροι προχώρησαν στην αγορά ενός laptop ή μιας κάμερας για να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Τις παραπάνω ελλείψεις δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η ενεργειακή κρίση που πλήττει και την Ινδία.

Βραζιλία: Καφές και νερό

Η σοβαρότερη ξηρασία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα στη Βραζιλία ευθύνεται μερικώς για τη φετινή απογοητευτική σοδειά του καφέ στη Βραζιλία. Το υψηλό κόστος μεταφοράς του λόγω και των ελλείψεων σε κοντέινερ δυσχεράνει την όλη κατάσταση, που θα φανεί σύντομα στην τσέπη όλων των καταναλωτών στον κόσμο με δεδομένο ότι η Βραζιλία είναι η νο1 παραγωγός και εξαγωγέας καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ταυτόχρονα, επειδή το περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται στη χώρα προέρχεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, οι ελλείψεις σε νερό έχουν πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, που έχει υποχρεώσει μέχρι και τα κυβερνητικά κτίρια σε μείωση 20% της χρήσης του.

Πηγή: bbc.com

Πηγή