Απίστευτη επίθεση Τσαβούσογλου κατά Μακρόν: «Αν έχει κάτι να πει, να το κάνει μπροστά μας»

0
31
Απίστευτη επίθεση Τσαβούσογλου κατά Μακρόν: «Αν έχει κάτι να πει, να το κάνει μπροστά μας»

Τα πυρά της φαίνεται πως πετάει η Άγκυρα, εξαιτίας των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τον ρόλο που είχε διαδραματίσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αλγερία, πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία.

Το μήνυμα και η πρόκληση προήλθε φυσικά από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Ουκρανία όπου και βρισκόταν για συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα. Εκεί ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «είναι μεγάλο λάθος να εμπλέκουν την Τουρκία σε τέτοιες συζητήσεις. Η χώρα μας δεν έχει ούτε έναν μαύρο λεκέ στην ιστορία της, σαν την αποικιοκρατία».

«Δεν βρίσκουμε τέτοιες δηλώσεις σωστές. Όπως έχω ξαναπεί, η Γαλλία προετοιμάζεται για τις εκλογές και ο Μακρόν χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική για προεκλογικούς λόγους. Ωστόσο, τέτοιες φθηνές προσεγγίσεις δεν ωφελούν στις γαλλικές εκλογές. Αντίθετα (ο Μακρόν) θα πρέπει κάνει κινήσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού του. Αν έχει κάτι να μας πει, θα θέλαμε να το πει μπροστά μας, όχι πίσω από την πλάτη μας. Ακριβώς όπως έχει κάνει κι ο πρόεδρος Ερντογάν» συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις «φωτιά» του Μακρόν που πυροδότησαν την Τουρκία

Νωρίτερα, στις δηλώσεις που «άναψαν φωτιές» στην Τουρκία, ο Μακρόν είχε πει πως «υπήρξε αποικισμός πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία» στην Αλγερία, κάνοντας λόγο για την οθωμανική παρουσία στη χώρα μεταξύ 1514 και 1830.

«Η οικοδόμηση της Αλγερίας ως έθνους είναι ένα αξιοπρόσεκτο φαινόμενο. Τι υπάρχει για το έθνος της Αλγερίας πριν από τον γαλλικό αποικισμό; Αυτό ρωτάμε» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή