Βουλή: Τροπολογία Πλεύρη για την αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων

Βουλή: Τροπολογία Πλεύρη για την αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων

Διάταξη που θα επιτρέπει την εισαγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της covid-19 φέρνει με τροπολογία στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Θάνο Πλεύρη, η επερχόμενη διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να αγοράζει τα μονοκλωνικά αντισώματα, παρόλο που είναι στο στάδιο της πρώιμης πρόσβασης και θα προβλέπει και το εγκριτικό όργανο που θα βγάλει τις σχετικές ενδείξεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, η ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών των μονοκλωνικών αντισωμάτων, τον Αύγουστο του 2021, έχει δείξει ότι, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε πολύ συγκεκριμένα περιστατικά, μπορούν να έχουν θετική εξέλιξη, ειδικά στο πρώιμο στάδιο της νόσου. Τόνισε ωστόσο ότι «δεν αποτελούν τη λύση, που νομίζουν ορισμένοι, ότι ξαφνικά μοιράζουμε στον κόσμο μονοκλωνικά αντισώματα και αντιμετωπίζει (τη νόσο)». Αποτελεί αντιεπιστημονική προσέγγιση να δίναμε αυτά τα φάρμακα εντός των ΜΕΘ, είπε ο κ. Πλεύρης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι εξωφρενικό, οι άνθρωποι που λένε το ότι τα εμβόλια είναι σε πειραματικό στάδιο – κάτι που αποτελεί ψέμα καθώς είναι δοκιμασμένα και έχουν όλες τις εγκρίσεις – είναι οι ίδιοι που λένε, φέρτε τις θεραπείες, που είναι πράγματι, ακόμα και τώρα, σε εγκριτικό στάδιο.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλθεί στους πολίτες δεν πρέπει να είναι πήγαινε να αρρωστήσεις και, εάν έχεις τις ενδείξεις, θα πάρεις ένα φάρμακο που ενδεχομένως δεν έχει εγκριθεί για να σωθείς. Αυτό που πρέπει να λέμε στον κόσμο είναι εμβολιάσου για να μη νοήσεις ή εάν νοσήσεις, η νοσηλεία σου να μην είναι βαριά.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης την κατάθεση άλλης τροπολογίας για την εξάμηνη παράταση των συμβάσεων όλου του επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022, καθώς και για τη θέσπιση κινήτρου σε αναισθησιολόγους, ύψους 250 ευρώ, για εφημερίες σε νοσοκομεία εκτός Αθηνών, και αντίστοιχη δυνατότητα, για ένα εξάμηνο, και σε ιδιώτες αναισθησιολόγους, να μπορούν να κάνουν εφημερίες στο ΕΣΥ με 250 ευρώ.

Αναφερόμενος στα ποσοστά εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού για τον Σεπτέμβριο, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι κινούνται εντός του στόχου

«Δεν έχουμε τα ποσοστά τα οποία θέλουμε, αλλά είμαστε καλύτερα από κάποιες χώρες», είπε ο κ. Πλεύρης στη Βουλή και πρόσθεσε πως αυτό το οποίο είχε ειπωθεί από την κυβέρνηση, είναι ότι «θέλουμε τον Σεπτέμβριο να έχουμε το 70% του κόσμου και τον ενήλικο πληθυσμό εμβολιασμένο, αυτόν τον στόχο τον έχουμε πιάσει».

«Μπορεί να έχουν θετική εξέλιξη ειδικά στο πρώιμο στάδιο της νόσου, εμείς βρισκόμαστε σε στάδιο μη έγκρισης», ανέφερε.

Ο κ. Πλεύρης απέφυγε να αναφερθεί στην πιθανότητα lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές, τόνισε ωστόσο, ότι σε κάποιες περιοχές με μικρότερη εμβολιαστική επίδοση υπάρχει τάση για νέο κύμα.

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί παραίτησης του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ, ανέφερε πως δεν έχει τεθεί υπόψη του καμία παραίτηση και πως δεν σχολιάζει δημοσιεύματα.

Βουλή: Τροπολογία Πλεύρη για την αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων

Βουλή: Τροπολογία Πλεύρη για την αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων Πηγή dikaiologitika.gr