Ρωσία: Συνέλαβαν για εσχάτη προδοσία τον διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εταιρείας κυβερνοασφάλειας

Ρωσία: Συνέλαβαν για εσχάτη προδοσία τον διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εταιρείας κυβερνοασφάλειας

Χειροπέδες στον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας ρωσικής εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Group IB, Ιλιά Σατσκόφ, πέρασαν οι Αρχές στη Ρωσία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

Με απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας ο Ιλιά Σατσκόφ τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος για παροχή ζωτικών πληροφοριών σε ξένες μυστικές υπηρεσίες ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ρώσοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη, έρευνα στα γραφεία της Group IB στη Μόσχα ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της.

Η εταιρεία Group IB είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες διαδικτυακής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας, καθώς ειδικεύεται στη διερεύνηση εγκλημάτων στους τομείς υψηλής τεχνολογίας και διαδικτυακής απάτης. Διαθέτει διεθνές πελατολόγιο που περιλαμβάνει τράπεζες, εταιρείες ενέργειας, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, την Interpol, την Europol και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Με τον δικηγόρο του Σατσκόφ δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει επικοινωνία για να σχολιάσει την σύλληψη του και δεν κατέστηση άμεσα σαφές σε τι αφορούσαν οι κατηγορίες εναντίον του, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Στη Ρωσία, η εσχάτη προδοσία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών. Οι λεπτομέρειες τέτοιων υποθέσεων σπάνια έρχονται στο φως λόγω του απόρρητου χαρακτήρα τους.

Ο όμιλος ΙΒ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι έρευνες στα γραφεία του είχαν αρχίσει το πρωί της Τρίτης, ενώ οι υπάλληλοι των αρχών επιβολής του νόμου αποχώρησαν το ίδιο βράδυ. Είπε επίσης ότι δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά με το λόγο για τον οποίο διενεργήθηκαν οι έρευνες.

Το τηλεοπτικό κανάλι RTVI επικαλούμενο πηγή από τις διωκτικές αρχές μετέδωσε ότι ο Σατσκόφ συνελήφθη χθες, Τρίτη. Δημοσιογράφος του RTVI ανέφερε επίσης ότι άνδρες έσερναν πράγματα από τα γραφεία της Group IB σε ένα φορτηγάκι που ήταν σταθμευμένο έξω από τα γραφεία.

Η Group IB δήλωσε ότι όλες οι υπηρεσίες εξακολουθούσαν να λειτουργούν κανονικά και ότι η ασφάλεια των δεδομένων των πελατών διασφαλίζεται από τη γεωγραφικά κατανεμημένη υποδομή της εταιρείας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να αποσαφηνίσει την κατάσταση.

Την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Group-IB θα αναλάβει σύντομα ο συνιδρυτής της εταιρείας Ντμίτρι Βολκόφ, ο οποίος αυτή την στιγμή έχει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της, αναφέρεται ότι «οι συνεργάτες της είναι πεπεισμένοι για την αθωότητα του διευθύνοντος συμβούλου και την εντιμότητα του ως επιχειρηματία. Το γραφείο τύπου της Group-IB δεν σχολιάζει τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του όπως και την ποινική του δίωξη, λόγω των εν εξελίξει διαδικαστικών ενεργειών».

Αρκετοί Ρώσοι επιστήμονες, στρατιώτες και αξιωματούχοι έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη για εσχάτη προδοσία τα τελευταία χρόνια, αφού κατηγορήθηκαν ότι παρέδωσαν ευαίσθητο υλικό σε ξένες χώρες.

Το Κρεμλίνο με αφορμή την σύλληψη του Σατσκόφ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την σύλληψη του Σατσκόφ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καθημερινά τον ενημερώνει για ζητήματα της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην σύλληψη του Σατσκόφ, είπε ότι το Κρεμλίνο δεν αμφιβάλλει ότι μετά την σύλληψη του Σατσκόφ και άλλες εταιρείες από τον τομέα της Πληροφορίας της τεχνολογίας (IT) θα φοβούνται να συνεργάζονται με ξένους και ρωσικούς κρατικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Σατσκόφ βρίσκεται στον κατάλογο των πιο πετυχημένων στον κόσμο τριαντάρηδων επιχειρηματιών. Ο ίδιος είναι υφηγητής στην έδρα πληροφοριακής ασφάλειας του Κρατικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Μπάουμαν, και είναι μέλος των επιτροπών εμπειρογνωμόνων της Κρατικής Δούμας και του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ρωσία: Συνέλαβαν για εσχάτη προδοσία τον διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εταιρείας κυβερνοασφάλειας

Ρωσία: Συνέλαβαν για εσχάτη προδοσία τον διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εταιρείας κυβερνοασφάλειας Πηγή dikaiologitika.gr