Πως θα εξασφαλίσετε 10 ακόμα χρόνια καλής ζωής

0
23
Πως θα εξασφαλίσετε 10 ακόμα χρόνια καλής ζωής | healty

Όταν ευχόμαστε σε κάποιον για τη γιορτή ή τα γενέθλια του συνηθίζουμε να λέμε χρόνια πολλά και καλά. Πως μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε μια ακόμα 10ετίας ζωής χωρίς ασθένειες και προβλήματα;

Μεγάλη έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με δείγμα 73.196 γυναίκες και 38.366 άνδρες που δεν είχαν καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη στην έναρξη της δίνει τις ακόλουθες απαντήσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα πέντε παραμέτρους του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων: 1) αποχή από το κάπνισμα 2) φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος 3) καθημερινή άσκηση επί 30 λεπτά 4) μέτρια κατανάλωση αλκοόλ 5) καλής ποιότητας διατροφή.

Η κλίμακα υπολογισμού του υγιεινού τρόπου ζωής κυμαίνονταν από το 0 έως το 5 και οι συμμετέχοντες αξιολογούνταν ανά τακτικά διαστήματα για μια περίοδο άνω των 20 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι γυναίκες γύρω στα 50 που δεν ακολουθούσαν τα παραπάνω, είχαν προσδόκιμο ζωής άλλα 24 χρόνια χωρίς καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη. Για όσες όμως ακολουθούσαν 4 από τις 5 υγιεινές συνήθειες, το προσδόκιμο ζωής χωρίς νόσο έφτανε τα 34 χρόνια.

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και για τους άνδρες. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν 4 έως 5 υγιεινές συνήθειες είχαν κατά 10,6 χρόνια αυξημένο προσδόκιμο ζωής χωρίς σοβαρές χρόνιες παθήσεις σε σχέση με όσες δεν ακολουθούσαν υγιεινές συνήθειες. Στους άνδρες το διάστημα αυτό έφτανε τα 7,6 χρόνια. Οι άνδρες που κάπνιζαν πολύ, καθώς και οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες, είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά προσδόκιμου ζωής χωρίς ασθένειες στην ηλικία των 50.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.

Πηγή