Η πρόταση που ψηφίστηκε για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2022

Η πρόταση που ψηφίστηκε για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2022

Η επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξε στο τελικό σχέδιο για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2022.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε χθες και οι ευρωβουλευτές της επιτροπής κατέληξαν να υιοθετήσουν το ύψος του προϋπολογισμού που είχε αρχικά προτείνει η Κομισιόν, σε αντίθεση με την πρόταση και τις αλλαγές που έφερνε η πρόταση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές μάλιστα εκτίμησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή οικονομική τόνωση σε συγκεκριμένα προγράμματα που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη. Τέτοια προγράμματα είναι το «Ορίζοντας Ευρώπη», για το οποίο η επιτροπή κατέληξε σε αύξηση 305 εκ. ευρώ πάνω από το αρχικό προσχέδιο της Κομισιόν. Οι ευρωβουλευτές στάθηκαν στη σημασία που θα έχει στη μετά την πανδημία περίοδο ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη», μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται σύγχρονα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, ενέργειας κλπ. Το ύψος του προϋπολογισμού προβλέπεται στα 27 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, το πρόγραμμα LIFE για το περιβάλλον και το κλίμα, στα 171. εκ αποκτά προτεραιότητα για την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Κορυφαίες προτεραιότητες νέοι και υγεία

Η υποστήριξη για τους νέους παραμένει απ’ ό,τι φαίνεται στην κορυφή για ακόμη μια φορά. Το Erasmus+ αυξήθηκε κατά 137 εκατομμύρια, ισοδύναμο με επιπλέον 40.000 ανταλλαγές κινητικότητας μαζί με τα 700 εκατομμύρια που προστέθηκαν στο σχέδιο προϋπολογισμού για την υποστήριξη της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί.

Το EU4Health ενισχύεται επίσης, με επιπλέον 80 εκατομμύρια για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εθνικών συστημάτων υγείας, σύμφωνα με το σχέδιο.

Η πρωτοβουλία Covax

Τα μέλη της επιτροπής Προϋπολογισμών ενίσχυσαν τη χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια κατά 20% και ενίσχυσαν το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, ιδίως υπό το πρίσμα της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Ενίσχυσαν επίσης την πρωτοβουλία Covax για παγκόσμια δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19. Στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, οι ευρωβουλευτές αύξησαν τα σχετικά όρια του προϋπολογισμού κατά περισσότερα από 80 εκατομμύρια.

Η διαδικασία της τελικής έγκρισης

Τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό όπως εγκρίθηκαν από την επιτροπή θα είναι σύντομα διαθέσιμα και οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν συνοδευτικό ψήφισμα στις 11 Οκτωβρίου.

Ολόκληρο το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει τη θέση του σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022 κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας 18-22 Οκτωβρίου. Αυτό θα ξεκινήσει τρεις εβδομάδες συνομιλιών «συνεννόησης» με το Συμβούλιο, με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους που θα ψηφιστεί από τ οΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα υπογραφεί από τον πρόεδρό του στα τέλη Νοεμβρίου.

Η πρόταση που ψηφίστηκε για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2022

Η πρόταση που ψηφίστηκε για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2022 Πηγή dikaiologitika.gr