Φάουτσι: Πλήρως εμβολιασμένοι θα θεωρούνται όσοι κάνουν και τρίτη δόση – Αίτημα για μειωμένη δόση από την Moderna

0
17

Φάουτσι: Πλήρως εμβολιασμένοι θα θεωρούνται όσοι κάνουν και τρίτη δόση – Αίτημα για μειωμένη δόση από την Moderna

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, εξετάζει το ενδεχόμενο μικρότερης ενισχυτικής δόσης, για το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna.

H εταιρεία, με επίσημο αίτημά της προ ημερών, ζήτησε από τον FDA να επιτρέψει μια δόση 50 μικρογραμμάρια. Αν και υπηρεσιακοί παράγοντες της αμερικανικής φοβούνται ότι μια χαμηλότερη δόση μπορεί να μην καλύπτει από τις ταχέως μεταβαλλόμενες παραλλαγές του Covid-19, ωστόσο ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων προκρίνει αυτή την πρόταση για τον κίνδυνο των παρενεργειών. Aιτία είναι ορισμένα περιστατικά περικαρδίτιδας που έχουν παρουσιαστεί σε άνδρες, στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας παρέδωσε τα αποτελέσματα από τις κλινικές έρευνες που διεξήγαγε σε σχεδόν 350 συμμετέχοντες, οι οποίοι έλαβαν μια τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 έξι μήνες μετά τη δεύτερη.

Η δοσολογία της τρίτης δόσης ήταν 50 μικρογραμμάρια, δηλαδή η μισή ποσότητα των δύο αρχικών δόσεων.

Σύμφωνα με τη Μoderna, το επίπεδο των αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό είχε «μειωθεί σημαντικά» μετά το πέρασμα «περίπου έξι μηνών» από τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Aπό την πλευρά του ο επιδημιολόγος δρ. Άντονι Φάουτσι, τόνισε ότι «πιθανότατα οι Αμερικανοί θα πρέπει να κάνουν μία επιπλέον δόση του εμβολίου mRNA για την Covid-19 ώστε να θεωρηθούν πλήρως εμβολιασμένοι».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ είπε ότι δεν θα εκπλαγεί καθόλου αν «το επαρκές πλήρες σχήμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού θα είναι πιθανότατα τρεις δόσεις».

 

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr