Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στη Ν. Υόρκη για την AUKUS

0
15

Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στη Ν. Υόρκη για την AUKUS

Συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με βασικό θέμα τη νέα γεωπολιτική συμμαχία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS), αναμένεται να πραγματοποιηθεί απόψε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, προσπαθούν να καθησυχάσουν τη Γαλλία, για την αμυντική συμφωνία τους με την Αυστραλία. Ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής Προεδρίας Γκαμπριέλ Ατάλ, ζήτησε να συνομιλήσει με το Γάλλο ομόλογό του και αναμένεται αυτή η συνομιλία να διεξαχθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Την ίδια στιγμή η Βρετανία προσπαθεί από την πλευρά της να “χρυσώσει” το χάπι στον Εμανουέλ Μακρόν.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψαν η χώρα του, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία με συνέπεια να ακυρωθεί σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών στρατιωτικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, εξοργίζοντας το Παρίσι, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία. Είναι για εμάς υψίστης σημασίας», διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Μίλησε για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, «αδύνατο να ξεριζωθεί».

Ωστόσο η Γαλλία δεν φαίνεται να ενδίδει στην “επίθεση αγάπης” της Βρετανίας. Μάλιστα Προγραμματισμένη συνάντηση αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στη γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τον βρετανό ομόλογό της Μπεν Γουάλας ακυρώθηκε με απόφαση του Παρισιού.

Η συμφωνία των τριών κρατών, ξεκάθαρα με στόχο να αντιμετωπιστεί η Κίνα, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Η συμφωνία –η λεγόμενη AUKUS– «δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί» τη Δύση και «ιδίως τους γάλλους φίλους μας», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον, επιχειρηματολογώντας εξάλλου πως δεν προβλέπει τον «αποκλεισμό» άλλων χωρών.

Η αγανάκτηση στο Παρίσι είναι τέτοια που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στην –άνευ προηγουμένου– χειρονομία να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Ο γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο δεν ανακλήθηκε απλούστατα διότι το Παρίσι γνώριζε ήδη πως η Βρετανία ενεργεί με «καιροσκοπισμό», σχολίασε δηκτικά η γαλλική διπλωματία.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: AUKUS: Η Βόρεια Κορέα ανησυχεί για «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών»

AUKUS: Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις της από ΗΠΑ-Αυστραλία

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr