Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αποσυρθούν 500.000 ταμειακές μηχανές

0
32
φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Περιθώριο μόλις εννέα ημερών έχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου από την 1η Σεπτεμβρίου να περάσουν σταδιακά στην εποχή των ταμειακών μηχανών νέων τύπου. 

Από την 1η Σεπτεμβρίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντικαταστήσουν περίπου 500.000 ταμειακές μηχανές παλαιού τύπου, με τις νέες «έξυπνες» ταμειακές οι οποίες θα συνδέονται online με το Taxis. Την ίδια ημέρα, θα πρέπει να ξεκινήσει και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «my DATA». Με το νέο σύστημα στόχος είναι τα δεδομένα των στοιχείων λιανικής πώλησης να μεταβιβάζονται ηλεκτρονικά.

Ειδικότερα από τις 31 Αυγούστου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021 οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς υποχρεούνται:
– να προχωρήσουν στην απόσυρση των παλαιών ταμειακών μηχανών και όποιων άλλων παλαιών μηχανημάτων που δεν έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης και αντικατάσταση με νέας τεχνολογίας
– να αναβαθμίσουν όσες μηχανές δεν δεν εκτυπώνουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,
– να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική διασύνδεση, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Το νέο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης – αναβάθμισης που καθόρισαν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και ανάλογα εάν αυτές έχουν πληγεί ή όχι από την πανδημία προβλέπει τα εξής:
1. Επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ. Η απόσυρση από τη χρήση αυτών των τύπων Φ.Η.Μ., ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 31 Αυγούστου 2021.
2. Επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω COVID-19 σύμφωνα με τις κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 ευρώ. Η απόσυρση από τη χρήση αυτών των τύπων Φ.Η.Μ., ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου 2021.
3. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η απόσυρση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2021.

Οι επιχειρήσεις που δεν θα αντικαταστήσουν τις ταμειακές μηχανές με νέου τύπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα πρόστιμα που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4174/2013. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται πρόστιμα που φτάνουν στο 15% των εσόδων της επιχείρησης για κάθε έτος, όπου διαπιστώνεται παράβαση, με ελάχιστο ποσό ανά έτος τα 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Μάλιστα, εάν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο είναι κατ΄ ελάχιστον 30.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα για τα απλογραφικά και τα διπλογραφικά βιβλία.

Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αποσυρθούν 500.000 ταμειακές μηχανές

Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να αποσυρθούν 500.000 ταμειακές μηχανές Πηγή dikaiologitika.gr