Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει χώρα πρώτης υποδοχής Αφγανών προσφύγων»

0
5
Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει χώρα πρώτης υποδοχής Αφγανών προσφύγων»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση επιχείρησε να στείλει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα που αναμένεται να δημιουγηθεέ μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν

«Η Ελλάδα δεν συνορεύει με το Αφγανιστάν για να είναι η χώρα στην οποία θέλουνε να καταφύγουνε Αφγανοί, οι οποίοι αισθάνονται κίνδυνο από το καθεστώς των Ταλιμπάν», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε πρακτικές του παρελθόντος “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”, η χώρα έχει δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας με καθεστώς ασύλου σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει χώρα πρώτης υποδοχής Αφγανών προσφύγων και αυτό το μήνυμα έχει στείλει πρώτα από όλα ο πρωθυπουργός, αλλά και όλοι εμείς σε όλες τις διμερείς ή πολυμερείς επαφές».

Αναφορικά με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «η Ευρώπη έχει βάλει το θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού κάτω από το χαλί», τονίζοντας τις σοβαρές επιφυλάξεις της Ελλάδας και των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών για την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δύο βασικά αιτήματα, «πρώτα από όλα να υπάρχει επιμερισμός του κόστους φιλοξενίας, και δεύτερον να υπάρχουν σοβαρές συμφωνίες επαναπατρισμού και επαναπροωθήσεων παράνομων και παρατύπων μεταναστών».

Σε ερώτηση για τον αντίκτυπο του προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «πιέζεται από αυτήν την κατάσταση και εσωτερικά», ενώ, πρόσθεσε, ότι λαμβάνεται το μήνυμα ότι αλλάζει η πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την πολιτική που άσκησε στη Συρία, όπου προσπάθησε να αξιοποιήσει τη φιλοξενία που έδωσε στους Σύριους.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν επαναπατριστεί επιτυχώς τρείς Έλληνες πολίτες από το Αφγανιστάν.

Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει χώρα πρώτης υποδοχής Αφγανών προσφύγων»

Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει χώρα πρώτης υποδοχής Αφγανών προσφύγων» Πηγή dikaiologitika.gr