AstraZeneca: Aπό επιπλοκές του εμβολίου πέθανε παρουσιάστρια του BBC

0
8
AstraZeneca: Aπό επιπλοκές του εμβολίου πέθανε παρουσιάστρια του BBC

Η 44χρονη Liza Shaw, παρουσιάστρια του BBC, είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και έφυγε από τη ζωή τον Μάιο μετά από σοβαρούς πονοκεφάλους.

Επιβεβαιώθηκε τελικά η σύνδεση του θανάτου της 44χρονης Liza Shaw, παρουσιάστριας του BBC, με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τα ευρήματα της νεκροψίας.

Η οικογένεια της Shaw, κατηγορούσε από την πρώτη στιγμή το εμβόλιο της AstraZeneca, και όπως αναφέρει το BBC, η ιατροδικαστής Karen Dilks, επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο θάνατος της 44χρονης οφείλεται σε επιπλοκές από το εμβόλιο.

Η Shaw εμφάνισε θρόμβωση στον εγκέφαλο και η ιατροδικαστής κατέληξε ότι πέθανε «λόγω επιπλοκών από τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca για τον κορονοϊό». «Η παρουσιάστρια ήταν σε καλή φυσική κατάσταση και χωρίς άλλα προβλήματα υγείας. Ο θάνατός της οφείλεται σε μία πολύ σπάνια “θρομβοπενία που προκλήθηκε από εμβόλιο” και της προκάλεσε οίδημα και αιμορραγία του εγκεφάλου» δήλωσε η ιατροδικαστής Dilks.

{https://twitter.com/itvtynetees/status/1430850084086943747?s=20}

Το χρονικό

Η Shaw, μητέρα ενός παιδιού από το Consett, έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου στις 29 Απριλίου. Στις 13 Μαΐου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του North Durham μετά από πονοκέφαλο για αρκετές ημέρες.

Σε δήλωσή του, ο γιατρός Τζον Χολμς που την είχε αναλάβει, είπε ότι παραπονέθηκε ότι είχε «έντονο πονοκέφαλο σαν κάποιος να την πυροβολούσε ή να τη μαχαίρωνε» στο μέτωπό της και πίσω από τα μάτια της.

Πραγματοποιήθηκαν αρκετές εξετάσεις και βρέθηκαν θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλό της, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην ειδική μονάδα νευρολογίας στο Newcastle’s Royal Victoria Infirmary (RVI). Σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική ρυθμιστική αρχή, έχουν αναφερθεί 332 κρούσματα και 58 θάνατοι – μετά από σχεδόν 35 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Δρ. Κρίστοφερ Τζόνσον, είπε ότι η κ. Shaw είχε τις αισθήσεις της για αρκετές ημέρες και είχε υποβληθεί σε θεραπεία για τους θρόμβους με φάρμακα που φαίνονταν οτι δρούσαν επιτυχημένα.

Ωστόσο, το βράδυ της 16ης Μαΐου, η Shaw είπε ότι οι πονοκέφαλοι ήταν χειρότεροι και είχε δυσκολία στην ομιλία. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι είχε υποστεί αιμορραγία στον εγκέφαλο και μετά την επιδείνωση της κατάστασής της, μέρος του κρανίου της αφαιρέθηκε για να ανακουφίσει την πίεση μέσα στο κεφάλι της. Η κατάστασή της συνέχισε να επιδεινώνεται και παρά τις περισσότερες επεμβάσεις και θεραπείες, πέθανε στις 21 Μαΐου.

Ο Δρ Τζόνσον είπε ότι οι γιατροί βρίσκονταν σε καθημερινή διάσκεψη με την εθνική επιτροπή σχετικά με τη θρομβωτική θρομβοπενία που προκαλείται από το εμβόλιο.

Ερωτηθείς αν θα είχε αλλάξει τις θεραπείες που έδωσε στην κα Shaw, είπε: «Όχι». Ο Δρ Τζόνσον είπε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας δημοσίευσε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πάθησης τον Ιούλιο που ταίριαζε με τη θεραπεία που έλαβε η κ. Shaw. “Η Λίζα έλαβε όλες τις θεραπείες που συνιστούσαν με τη σειρά που τις συνιστούσαν”, είπε. «Αν είχαμε το ίδιο περιστατικό αύριο, θα κάναμε το ίδιο πράγμα».

Ο Dr Tuomo Polvikoski, σύμβουλος νευροπαθολόγος που εξέτασε την κα. Shaw μετά το θάνατό της, είπε ότι δεδομένου του ιστορικού της ήταν μια κατάλληλη και υγιής γυναίκα χωρίς ιατρικά προβλήματα, ήταν “απίστευτο” ότι πέθανε από θρόμβους αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Είπε “χρονικά” φαίνεται “πιθανότατα” ο θάνατός της “πράγματι να προκλήθηκε από εμβόλιο”.

Η κ. Dilks είπε ότι η κατάσταση ήταν “πολύ σπάνια”, αλλά συμφώνησε με τα ευρήματα του Δρ Πολβικόσκι.

Μετά την ακρόαση, η οικογένεια της κ. Shaw δήλωσε σε δήλωσή της: «Αυτή είναι μια άλλη δύσκολη μέρα σε μια καταστροφική εποχή για εμάς.

«Ο θάνατος της αγαπημένης μας Λίζας άφησε ένα φοβερό κενό στην οικογένειά μας και στη ζωή μας. «Ήταν πραγματικά η πιο υπέροχη σύζυγος, μαμά, κόρη, αδελφή και φίλη».

AstraZeneca: Aπό επιπλοκές του εμβολίου πέθανε παρουσιάστρια του BBC

AstraZeneca: Aπό επιπλοκές του εμβολίου πέθανε παρουσιάστρια του BBC Πηγή dikaiologitika.gr