Αιθιοπία: Στρατηγική πολέμου οι βιασμοί – Φρικιαστικές αποκαλύψεις από τη Δ. Αμνηστία

0
13

Αιθιοπία: Στρατηγική πολέμου οι βιασμοί – Φρικιαστικές αποκαλύψεις από τη Δ. Αμνηστία

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περίπου 2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, περισσότερα από 5 εκατομμύρια βασίζονται σε επείγουσα επισιτιστική βοήθεια και 400.000 βρίσκονται στα πρόθυρα λιμοκτονίας. Αλλά η βία στην Αιθιοπία κλιμακώνεται με σεξουαλικά εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, που παρουσίασε έκθεση με 63 συνταρακτικές μαρτυρίες γυναικών.

Μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας βίασαν εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι, μετέτρεψαν πολλές σε σκλάβες του σεξ  και τις ακρωτηρίασαν.

Τα θύματα περιέγραψαν ότι βιάστηκαν μπροστά στα ίδια τα παιδιά τους.

Ορισμένες γυναίκες ανέφεραν «διαρκή και πιθανώς ανεπανόρθωτη βλάβη» στα αναπαραγωγικά τους όργανα ως αποτέλεσμα φριχτών βασανιστηρίων.

«Είναι σαφές ότι ο βιασμός και η σεξουαλική βία χρησιμοποιήθηκαν ως όπλο πολέμου για να προκαλέσουν μόνιμη σωματική και ψυχολογική βλάβη σε γυναίκες και κορίτσια», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας Agnes Callamard.

Σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφηκαν 1.288 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας μόνο από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2021.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης  του Τιγκράι και της κεντρικής κυβέρνησης της Αιθιοπίας υπό τον πρωθυπουργό Abiy Ahmed συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Τον Νοέμβριο του 2020, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπί Αχμέτ ξεκίνησε την οκταμηνή στρατιωτική επίθεση εναντίον του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι (TPLF), το οποίο ήταν στην εξουσία μέχρι τότε.

Η γειτονική Ερυθραία έχει εμπλακεί στη σύγκρουση στο πλευρό του Abiy.

Τον Ιούνιο, η κεντρική κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα ανακοίνωσε μια απροσδόκητη μονομερή κατάπαυση του πυρός, η οποία δεν σταμάτησε τις μάχες.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Ρεπορτάζ:Άγις Μενούτης

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr