Ο φυσικός «διακόπτης» ρύθμισης στο σάκχαρο όταν εμφανίζεται ο προδιαβήτης

0
45
Ο φυσικός «διακόπτης» ρύθμισης στο σάκχαρο όταν εμφανίζεται ο προδιαβήτης

Η έγκαιρη παρέμβαση όταν ηχεί το καμπανάκι κινδύνου του προδιαβήτη είναι κρίσιμη για την αποφυγή των συνεπειών από την εξέλιξη του νοσήματος. Υπάρχουν, όμως, μη φαρμακευτικές λύσεις για γιατρούς και όσους έχουν επίπεδα σακχάρου άνω του φυσιολογικού;

Ο προδιαβήτης, όπως υποδεικνύει και η λέξη, αποτελεί τον προάγγελο εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.  Οι προδιαβητικοί έχουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά όχι τόσο ώστε να θεωρείται ότι παρουσιάζουν κλινική εικόνα σακχαρώδους διαβήτη.

Μάλιστα, περίπου το 70% των ατόμων με προδιαβήτη θα εμφανίσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οπότε η έγκαιρη παρέμβαση για τη διατήρηση των τιμών της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα είναι υψίστης σημασίας.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει κάποιος όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να «τσιμπάνε»;

Πέραν της γενικής σύστασης για βελτίωση της διατροφής και την προσθήκη, φυσικής δραστηριότητας, συχνά γιατροί και προδιαβητικοί αναζητούν μη φαρμακευτικές λύσεις.

Το PRODIATEC της Libytec μπορεί να λειτουργήσει ως «ο διακόπτης» που βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, αντλώντας από την ελληνική φύση.

Συγκεκριμένα, είναι δύο φυτικά εκχυλίσματα που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη δράση τους στη ρύθμιση της γλυκόζης. Ο μηχανισμός της δράσης τους μάλιστα έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνών, στο πλαίσιο των οποίων πιστοποιήθηκε και το άριστο προφίλ ασφάλειας τους.

Πρόκειται για τα εκχυλίσματα του Cistus creticus και της Portusana, δύο φυτά που βρίσκονται και στην ελληνική φύση και τα οποία έχουν  φυτών αποδεδειγμένη δράση στον έλεγχο της γλυκόζης και στη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης.

Το είδος Cistus creticus, γνωστό ως κρητική λαδανιά ή αλάδανος, φύεται γύρω από το χωριό Σίσες Μυλοποτάμου στα βόρεια του νομού Ρεθύμνης . Το φυτό παράγει μεγάλες ποσότητες μιας ρητίνης, γνωστής από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές ιδιότητές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυτό αναφέρεται από τον Ιπποκράτη, τον Ηρόδοτο και τον Διοσκουρίδη. Τα είδη Cistus χρησιμοποιούνται συχνά σε παραδοσιακά φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας και του διαβήτη, των πεπτικών ελκών και της διάρροιας, ως γενικές θεραπείες σε πολλές δερματικές παθήσεις και ως αντιφλεγμονώδη και αντισπασμωδικά φάρμακα. Ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα έναντι του οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με την υπεργλυκαιμία και έχει δράση PPAR-γ αγωνιστή και δράση σε πεπτικά ένζυμα

Το Portusana® από γλιστρίδα, το μοναδικό πατενταρισμένο, είναι εκχύλισμα ενός ελληνικού φυτού παραδοσιακά γνωστού για τις αντιδιαβητικές του ιδιότητες, με διπλό μηχανισμό δράσης για τον έλεγχο της γλυκόζης & τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Η αντράκλα ή γλιστρίδα (Portulaca oleracea) είναι ένα ποώδες ετήσιο φυτό με ευρεία κατανομή στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου (Ευρώπη, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία και Αφρική) όπου συχνά  προστίθεται σε σούπες και σαλάτες και έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική. Διαθέτει και ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων, με δράσεις που συσχετίζονται με τα περιεχόμενα χημικά συστατικά του. Περιέχει φλαβονοειδή, αλκαλοειδή, πολυσακχαρίτες, λιπαρά οξέα, τερπενοειδή, στερόλες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Έχει ταξινομηθεί από τον ΠΟΥ ως ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά φυτά.

Μαζί με τις βιταμίνες B3 & B6 και τα ιχνοστοιχεία Cr, Zn, που συνθέτουν το PRODIATEC της Libytec, μπορούν να δράσουν συνεργικά στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, βοηθώντας σημαντικά τόσο σε άτομα με προδιαβήτη, όσο και σε άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με τη νόσο ή εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο. Το χρώμιο συμβάλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επίπεδων στο αίμα, παράλληλα με τη δράση του ψευδαργύρου που βοηθά στο φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων. Οι βιταμίνες B3 & B6 αποτελούν επίσης σημαντικά συστατικά, συμβάλλοντας στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.

Ο φυσικός «διακόπτης» ρύθμισης στο σάκχαρο όταν εμφανίζεται ο προδιαβήτης

Ο φυσικός «διακόπτης» ρύθμισης στο σάκχαρο όταν εμφανίζεται ο προδιαβήτης Πηγή dikaiologitika.gr