Μπακογιάννης: «Εντός του 2021 η δημοπράτηση έργων της Διπλής Ανάπλασης»

0
12
eurokinissi

Για πρώτη φορά και σε κλίμα μερικής συναίνεσης συζητήθηκε το Μνημόνιο της 20ής Νοεμβρίου 2020 για τη Διπλή Ανάπλαση, το γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Το θέμα ήταν το κορυφαίο στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου και στη διαδικασία ακούστηκαν όλες οι απόψεις επ’ αυτού.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνισε τη σημασία να δημοπρατηθούν τα έργα που αφορούν τη Διπλή Ανάπλαση εντός του 2021, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες. Ζητώντας από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να το αγκαλιάσουν και να βοηθήσουν στην υλοποίησή του.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του από τη θέση του εισηγητή:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό έργο, μία μεγάλη πολεοδομική και χωροταξική παρέμβαση στην Αθήνα. Είναι έργο σύνθετο και πολύπλοκο, που έχει πολύ δρόμο. Κανείς δεν έχει πανηγυρίσει. Έχουμε συναίσθηση για το τι έρχεται. Έχουμε βουνό να ανέβουμε. Μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ΠΑΕ, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και το κεντρικό κράτος. Τόσα χρόνια έχουμε χορτάσει υποσχέσεις. Είναι έργο για την οικογένεια του Παναθηναϊκού και την πόλη. Μας επιτρέπει να πετύχουμε δύο υπερτοπικούς αναπτυξιακούς πόλους.

Συνυπογράψαμε Μνημόνιο, ως Δήμος, ως καταλύτης και συντονιστής με τον Ερασιτέχνη, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς όπου περιγράφεται το πρόγραμμα υλοποίησης. Στη Λεωφόρο, στη θέση του τωρινού γηπέδου, θα δημιουργηθεί ένας ελεύθερος χώρος 18 στρεμμάτων με υπόγειο πάρκινγκ 700 θέσεων, ένα αθλητικό μουσείο του Παναθηναϊκού και ένα εντευκτήριο. Στον Βοτανικό, σε μία περιοχή ξεχασμένη εδώ και χρόνια, θα γίνει γήπεδο ποδοσφαίρου διεθνών προδιαγραφών έως 40.000 θέσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού 7.500 τμ με κλειστή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Συν εγκαταστάσεις του Δήμου 4.800 τμ και θα ολοκληρωθεί δίπλα το ακίνητο που ανήκει στην ΑΕΠ ΕΛΑΙΩΝΑ.

Με 80 στρέμματα πράσινο και έργα υποδομών στην ευρύτερη περιοχή. Κάποιοι είναι κατά των επενδύσεων. Σε πρώτη φάση η Διπλή Ανάπλαση πυροδοτεί 300 εκατ. ευρώ νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Ο προϋπολογισμός είναι 163 εκατ. ευρώ, το γήπεδο υπολογίζεται στα 72 εκατ. και θα πληρωθεί από το Δημόσιο. Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη θα χρηματοδοτηθούν από τους ιδιώτες του προγράμματος. Σε όμορο οικόπεδο ή σε οικόπεδο ακτίνας 300μ. θα γίνει το γήπεδο μπάσκετ, με τον Δήμο να αναλαμβάνει να βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εντός του 2020 και του 2021 θα πρέπει να γίνει η δημοπράτηση των έργων και να αγκαλιαστεί αυτό από όλες τις κομματικές παρατάξεις».

Κατά τη διάρκεια της εισήγησης ο Κώστας Μπακογιάννης χρειάστηκε να σταματήσει τον λόγο του αρκετές φορές, λόγω αντιδράσεων των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Η διαμαρτυρία αρκετών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε τη μη ενημέρωση από πλευράς Δημάρχου για το ακριβές περιεχόμενο του MoU που υπεγράφη, κάτι που προκάλεσε την ενόχλησή του: «Θα σταλεί σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους το MoU. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα το έργο αυτό. Θα χρειαστεί να περάσει από το συμβούλιο ξανά και ξανά.

Είναι ένα έργο ζωντανό, σύνθετο και δυναμικό. Θέλει την προσοχή και την επιμέλειά μας. Μην ανησυχείτε, δεν κρύβεται κανένας κορμοράνος από πίσω. Θα επανέλθουμε όταν είστε όλοι έτοιμοι, απλά σχηματίζεται η εντύπωση πώς κάποιοι δεν θέλουν ποτέ να συζητηθεί. Ούτε τώρα, ούτε σε 3 χρόνια. Κάποιοι θέλουν αυτό το θέμα να διαιωνίζεται. Για διαφορετικούς λόγους, είτε επειδή θέλουν να γίνει επί των ημερών τους, ή επειδή θέλουν να είναι μονίμως το πρόβλημα και ποτέ μέρος της λύσης».

Πηγή: overfm.gr

Μπακογιάννης: «Εντός του 2021 η δημοπράτηση έργων της Διπλής Ανάπλασης»

Μπακογιάννης: «Εντός του 2021 η δημοπράτηση έργων της Διπλής Ανάπλασης» Πηγή dikaiologitika.gr