Με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου υγείας προς τους αρμοδίους φορείς υγείας σχετικά με την ολοκλήρωση των παραμελημένων από την περίοδο της καραντίνας εμβολιασμών των παιδιών, θα ήταν σκόπιμο να υπενθυμίσουμε τα έξης:
- Οι εμβολιασμοί κατά τα πρώτα δυο χρόνια ζωής είναι αρκετοί σε αριθμό και προστατεύουν τα παιδιά από πολύ σοβαρά και θανατηφόρα νοσήματα. Απευθύνονται σε ευάλωτους και ανώριμους στην άμυνα τους, οργανισμούς όπως είναι τα βρέφη και νήπια, άρα ευάλωτα απέναντι στις λοιμώξεις. Έτσι η καθυστέρηση εμβολιασμών στο διάστημα των πρώτων μηνών ζωής ενός βρέφους, μπορεί να σημαίνει παράλληλη συσσώρευση επίνοσων ασθενειών από πολλά ταυτόχρονα λοιμώδη νοσήματα όπως ο κοκίτης, ο πνευμονόκοκκος, ο τέτανος, η διφθερίτιδα, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα, η μηνιγγίτιδα κτλ.
Κάποια από αυτά μπορεί να είναι σπάνια να τα συναντήσει κανείς όπως η πολιομυελίτιδα και άλλα όχι όπως π.χ ο Πνευμονόκοκκος, όλα τα εμβόλια όμως συμβάλουν στο χτίσιμο της συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού που είναι η πολυτιμότερη ασπίδα κυρίως για τα ευπαθή και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Νοσήματα όπως ο κοκίτης, μεταφέρονται από ασυμπτωματικούς ανεμβολίαστους ενήλικες στα μικρά βρέφη, τα οποία νοσούν πολύ βαριά! Πρόσφατα μέσα στην περίοδο της καραντίνας, είχαμε την εμπειρία βρεφών που νοσηλεύτηκαν στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων και κινδύνεψε σοβαρά η ζωή τους! Ο κοκίτης κινείται κατά περιόδους σε μικροεπιδημίες γι’ αυτό σε πτώση της συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού, ένα ανεμβολίαστο βρέφος μπορεί να κινδυνεύει αρκετά. - Άλλο κλασικό παράδειγμα συνέπειας της μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού , είδαμε τα τελευταία 2 χρόνια με την επιδημία της ιλαράς. Χρειάστηκαν σχεδόν δυο χρόνια εντατικές προσπάθειες της Πολιτείας για την κάλυψη των ανεμβολίαστων θυλάκων για να επανέλθουμε σε ασφαλή για τη δημόσια υγεία επίπεδα.
- Η συνύπαρξη τέτοιων σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων όπως π.χ η ιλαρά ή ο κοκίτης στο ενδεχόμενο νέου κύματος κορονοϊού από το ερχόμενο φθινόπωρο εν μέσω εποχικών ιώσεων μεταξύ των οποίων και η γρίπη, φαντάζει ένα πολύ κακό συνονθύλευμα για την υγεία των παιδιών και γενικότερα για τη δημόσια υγεία και κυρίως γι’ αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Πολύ περισσότερο δε, που η νόσος Covid, χαρακτηρίζεται από βαριά σε ορισμένες περιπτώσεις πλήξη του ανοσοποιητικού και κατάλυση της άμυνας του οργανισμού με την υπερφλεγμονωδη αντίδραση που εκλύει.
- Τέλος έρχεται με την ευκαιρία αυτή στο προσκήνιο και τίθεται για μια ακόμη φορά το τεράστιο θέμα της συνέχισης των προβλεπόμενων εμβολιασμών των ενηλίκων, για τη διατήρηση της συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού, με έμφαση πάλι στην έμμεση προστασία των ευπαθών ομάδων.
Η τεράστια προσμονή όλου του πλανήτη ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, μας κάνει να εκτιμήσουμε ακόμη πιο πολύ την αξία των εμβολίων. Γι αυτό λοιπόν τώρα που είναι σχετικά ευνοϊκή για την επιδημία περίοδος, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε κατάλληλα, ώστε να ολοκληρώσουμε με ηρεμία, τυχόν ελλείψεις ή καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς τόσο παιδιών αλλά και των ενηλίκων.