Κλείνουν οι Ολλανδικές φυλακές

0
22

Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες στον πλανήτη, υπάρχει το πρόβλημα των υπεράριθμων φυλακών. Στην Ολλανδία όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αντίθετα μετά το φαινόμενο της… εισαγωγής φυλακισμένων, παρατηρούμε και αυτό του κλεισίματος σωφρονιστικών ιδρυμάτων, από τη στιγμή που η εγκληματικότητα έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν χρειάζονται.

Το 2013, 19 φυλακές στην Ολλανδία έκλεισαν γιατί δεν υπήρχαν αρκετοί εγκληματίες για να τις γεμίσουν. Τώρα, πέντε ακόμα είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο, έως το τέλος του καλοκαιρού, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην Τέλεγκραφ.

Μπορεί το κλείσιμο των φυλακών να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια τουλάχιστον 2.000 θέσεων εργασίας, μόνο οι 700 θα μεταφερθούν με κάποιο άλλο ρόλο στις νομικές υπηρεσίες της χώρας, ωστόσο η τάση να κλείνουν οι φυλακές είναι ένδειξη της διαρκώς μειωμένης εγκληματικότητας από το 2004 έως σήμερα.

Το πρόβλημα των άδειων κελιών οδήγησε πέρυσι, στην… εισαγωγή φυλακισμένων από τη Νορβηγία, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν οι παροχές. Σύμφωνα πάντα με την Τέλεγκραφ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ard van der Steur, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι το κόστος διατήρησης των φυλακών είναι απαγορευτικό για μια μικρή χώρα.

Μια σειρά από δεδομένα, όπως οι χαλαροί νόμοι που ισχύουν για τη χρήση ναρκωτικών, η εστίαση στην αποκατάσταση και όχι η τιμωρία και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης που ισχύει για τους φυλακισμένους ή γι’ αυτούς που υποπίπτουν σε παραβάσεις, τους βοηθούν να επανενταχθούν, άρα οι φυλακές παύουν να είναι γεμάτες.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008, έδειξε πως η παρακολούθηση με το ειδικό μηχάνημα που τοποθετείται στον αστράγαλο μειώνει το ποσοστό της υποτροπής στο μισό, σε σχέση με τη φυλάκιση.

«Από το να παραμένουν φυλακισμένοι και να σπαταλούν τα κρατικά χρήματα, οι καταδικασμένοι εγκληματίες έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν στην κοινωνία», υποστηρίζουν από την κυβέρνηση.

Αυτά τα μέτρα οδηγούν σε μια απίστευτα χαμηλή παραβατικότητα, παρότι η Ολλανδία έχει πληθυσμό 17 εκτ., μόνο 11.600 άτομα είναι στη φυλακή. Αυτό είναι ένα ποσοστό που αναλογεί σε 69 φυλακισμένους ανά 100.000 άτομα. Οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχουν ποσοστό 716 φυλακισμένων ανά 100.000, το υψηλότερο στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσοχής στις κοινωνικές υπηρεσίες και τα προγράμματα αποκατάστασης, μετά τη λήξη των ποινών από τους κρατουμένους.

Χωρίς κάποιο δίχτυ ασφαλείας για να τους προσφέρουν άλλες επιλογές, με αποτέλεσμα πολλοί να επιστρέφουν στις κακές συνήθειες που τους οδήγησαν στη φυλακή.

Βλέποντας πως οι Ολλανδοί εισάγουν φυλακισμένους για να διατηρήσουν γεμάτες τις φυλακές, μεγαλύτερες χώρες όπως η Αμερική μπορούν να μάθουν κάποια πράγματα από το Ολλανδικό μοντέλο.