Συνάντηση Γαβρόγλου – Ιερώνυμου

Συνάντηση Γαβρόγλου – Ιερώνυμου

  23/11/18 18:10

Ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επισκέφθηκε σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, βασικό θέμα συζήτησης των δύο ανδρών η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για το πώς αντιμετωπίστηκε το ενδεχόμενο συμφωνίας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση.

«Προβληματίζομαι, ναι, για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατόν ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων και αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις;».

Ο υπουργός από την πλευρά του είπε: «ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται και συζητάμε πράγματα όπου γίνονται συνθέσεις. Θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία, τα συνταξιοδοτικά και τα θέματα περίθαλψης των Ιερέων. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του ο κ. Γαβρόγλου ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο πως στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει μια επιτροπή με την οποία θα συνεργαστεί η κυβέρνηση προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας.

Αναφορικά με το αν θα παραμείνουν οι κληρικοί στο δημόσιο ο υπουργός παιδείας τόνισε: « Όπως έχουμε ξαναπεί περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου. Θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτές τις δηλώσεις και να ολοκληρώνουμε σταδιακά τα βήματα και τα στάδια και θα ενημερώνουμε. Νομίζω πρέπει να συζητάμε τα θέματα όταν ωριμάζουν και όταν έχουμε κάτι επί της ουσίας και έγκυρα να πούμε».

Ο κ. Ιερώνυμος είπε επίσης ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, η Επιτροπή «θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση».


Αλλα άρθρα του συντάκτη