Με νομοσχέδιο στη Βουλή το θέμα της αιγιαλίτιδας

0
13

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα, έγινε πριν λίγη ώρα προκειμένου να καθοριστούν οι αρμοδιότητες στο θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης. Στην ατζέντα ήταν και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έπειτα από όσα είχαν προηγηθεί σήμερα.

Όπως διέρρευσε από διπλωματικές πηγές, Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχικά από το Ιόνιο. Αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος. Ταυτόχρονα, έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.