“Δεν θα δεχτούμε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση”

0
149

Λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, θέλησε να στείλει μήνυμα για την ανάγκη οριστικής λύσης στους εταίρους τονίζοντας πως “δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές”.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Αυγή της Κυριακής“, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι “τόσο η κυβέρνηση όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα εργάζονται προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο Eurogroup. Είναι εξάλλου το ίδιο το Eurogroup και όχι η ελληνική κυβέρνηση, που έθεσε ως ορόσημο την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών με το κοινό ανακοινωθέν του στις 22 Μαΐου“.

Μάλιστα, επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο ότι αν δεν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν: “Το μομέντουμ για την εξεύρεση λύσης υπάρχει αυτή τη δεδομένη στιγμή. Κατανοούμε τα πολιτικά όρια όλων αλλά πρέπει και οι δανειστές και ειδικά η Γερμανία να κατανοήσει τα δικά μας κοινωνικά και οικονομικά όρια. Η ελληνική οικονομία πρέπει και μπορεί να βγει τώρα από την φάση της αβεβαιότητας και να περάσει σε μια περίοδο σταθερότητας και δυναμικής ανάκαμψης. Και ειλικρινά ο μόνος λόγος που υπάρχει για να μην γίνει τώρα αυτό θα ήταν οι πολιτικές σκοπιμότητες. Αλλά δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν δανειστές που δεν θέλουν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος”.

Τέλος, κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα εφημερίδων του εξωτερικού που υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δόση που εκκρεμεί, με τον κ. Τζανακόπουλο να αναφέρει χαρακτηριστικά: “Υπάρχουν συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα στο εσωτερικό, τα οποία κατόπιν οδηγιών της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, καλλιεργούν κλίμα καταστροφής και ευελπιστούν να οδηγηθεί η χώρα στο χείλος του γκρεμού για να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις. “Η συγκεκριμένη εφημερίδα μας έχει συνηθίσει πολλές φορές σε δημοσιεύματα που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες, έτσι ώστε να πιεστεί η χώρα και να αποδεχθεί προτάσεις ή συμβιβασμούς, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν οικονομικά και κοινωνικά επιζήμιοι”.