Τα λεφτά ανακουφίζουν τον φυσικό πόνο

0
77

Μία ιδιαίτερα περίεργη και πρωτότυπη έρευνα διεξήχθη από Κινέζους ψυχολόγους του πανεπιστημίου Σουν ΓιατΣεν της Κίνας και οικονομολόγους του πανεπιστημίου της Μινεσότα, στην οποία αναφέρεται πως το άγγιγμα μερικών χαρτονομισμάτων είναι αρκετό για να απαλύνει τον φυσικό πόνο!

Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μερικές φορές δεν χρειάζεται το άγγιγμα των χρημάτων αλλά και μόνο η θετική σκέψη των εξόδων που κάποιος έχει κάνει, ώστε να επηρεάσει θετικά ή και αρνητικά, τη σωματική και συναισθηματική ακεραιότητα του ανθρώπου.

Στο συγκεκριμένο πείραμα έλαβαν μέρος 96 εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα έδωσαν να μετρήσουν χαρτιά και στην άλλη λεφτά. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να βουτήξουν τα χέρια τους σε νερό που είχε θερμοκρασία 50 βαθμούς Κελσίου, όπου και διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν μετρήσει λεφτά αισθάνθηκαν λιγότερο πόνο από αυτούς που μετρούσαν απλά χαρτιά.

Αμέσως μετά, ζητήθηκε από τις πρώτη ομάδα να γράψουν τα έξοδα που έκαναν τον προηγούμενο μήνα και στην πρώτη ομάδα απλά τον καιρό. Στη συνέχεια, πάλι βούτηξαν τα χέρια τους στο καυτό νερό και οι πρώτοι που είχαν αναγκαστεί να γράψουν τα έξοδα του μήνα είχαν μειωμένη αντοχή σε σχέση με αυτούς που έγραψαν για τον καιρό.

Ένας εκ των ερευνητών που έλαβαν μέρος στο πείραμα ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τα πειράματα επιβεβαίωσαν τη δύναμη του χρήματος, ακόμα και ως συμβόλου, να αλλάζει τις αντιλήψεις πολύ πραγματικών αισθημάτων όπως ο πόνος”. Μάλιστα, το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι η επίδραση του χρήματος στα συναισθήματά μας πηγάζει από την κοινωνική αποδοχή που έχει ο άνθρωπος, η οποία εξελίχθηκε σε τρόπο σκέψης του εγκεφάλου.