“Είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ”

0
113

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σε συνέντευξη του, ότι εξυγίανση των σχέσεων Ρωσίας και ΗΠΑ μπορεί να υπάρξει μόνον σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αντιμετωπίσει την Μόσχα ως ισότιμο εταίρο.

Ο κ. Λαβρόφ, στην συνέντευξη του στην εφημερίδα “Αργκουμέντι Φάκτι“, δηλώνει ότι “είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, κ. Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να εξυγιάνουμε τις σχέσεις μας. Ωστόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η Ουάσιγκτον λάβει πραγματικά υπ’ όψιν της τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και θεωρήσει την Ρωσία ισότιμο εταίρο”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφερόμενος στο σύνθημα “θα κάνουμε και πάλι μεγάλη την Αμερική” που χρησιμοποίησε ο κ. Τράμπ στην προεκλογική του εκστρατεία, είπε, ότι “δεν έχουμε καμία αντίρρηση με αυτό το σύνθημα, εφόσον ως στόχος που τίθεται, δεν προϋποθέτει ότι θα πληγούν τα συμφέροντα άλλων χωρών”.

Ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση ότι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος πάνω σε όλα τα διεθνή ζητήματα, εάν γίνει σε ισότιμη βάση, είναι αμοιβαία επωφελής, εάν ο καθένας σέβεται και λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα του άλλου, χωρίς να επιχειρεί να τον εκβιάσει και να του επιβάλλει την βούληση του.

“Μόνον σ’ αυτή την βάση μπορεί να βελτιωθεί το κλίμα και η ποιότητα των διμερών σχέσεων, ώστε να τις θέσουμε σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης”, είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναγνωρίζοντας ότι “αυτό δεν είναι κάτι εύκολο”.