Η νέα στερλίνα της Βρετανίας

0
166

Η χώρα ετοιμάζεται να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αυτό δεν την επηρεάζει ώστε να ξεκινήσει την κυκλοφορία ενός νέου κέρματος, το οποίο θα αξίζει μία στερλίνα.

Το καινούριο κέρμα έχει 12 πλευρές διαγράφοντας ένα νέο σχέδιο από τα κλασσικά στρογγυλά κέρματα ενώ η νέα στερλίνα θα αντικαταστήσει την παλιά σταδιακά. Παράλληλα, είναι μεγαλύτερο και ελαφρύτερο από το προηγούμενο κέρμα ενώ σημειώνεται πως είναι πιο ασφαλές καθώς στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι σήμερα ένα από τα 30 κέρματα αξίας μίας στερλίνας είναι κάλπικο.

Όσον αφορά τα σύμβολα που απεικονίζονται στις δύο πλευρές του κέρματος, από τη μία υπάρχει η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ενώ στην άλλη όψη εικονίζονται τα σύμβολα της Αγγλίας (τριαντάφυλλο), της Σκωτίας (γαϊδουράγκαθο) και της Βόρειας Ιρλανδίας (τριφύλλι), τα οποία αναδύονται από το βασιλικό στέμμα.

Το βασιλικό νομισματοκοπείο αναμένεται να εκδώσει 1,5 δισ. νέα κέρματα, τα οποία θα διανεμηθούν προοδευτικά στις τράπεζες και τα καταστήματα μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο.