Μια “μετα-δυτική” παγκόσμια τάξη θέλει ο Λαβρόφ

0
156

Τη δημιουργία μιας “μετα-δυτικής” παγκόσμιας τάξης ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από τη διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο και πρότεινε στις ΗΠΑ μια “πραγματιστική” σχέση.

“Δεν συμφωνούμε με εκείνους που κατηγορούν τη Ρωσία για προσπάθεια να καταστρέψει την παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη. Η κρίση αυτού του μοντέλου ήταν προδιαγεγραμμένη γιατί η ιδέα της πολιτικής και οικονομικής παγκοσμιοποίησης κατασκευάστηκε από μια ομάδα επίλεκτων κρατών για να κυριαρχήσουν σε όλα τα υπόλοιπα”, ανέφερε.

Κατά τον Λαβρόφ, οι υπεύθυνοι ηγέτες πρέπει να κάνουν μια επιλογή. “Ελπίζω πως αυτή η επιλογή θα είναι εκείνη μιας παγκόσμιας δημοκρατικής και δίκαιης τάξης. Αν θέλετε, αποκαλέστε την ”μετα-Δύση”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, σε αυτή τη νέα τάξη κάθε κυρίαρχο κράτος “θα επιδιώκει την ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντά του και εκείνα των εταίρων του”.

Μιλώντας, στη συνέχεια, για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρωσία δεν επιθυμεί τίποτε άλλο από μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού.

“Τι σχέσεις θέλουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Σχέσεις πραγματιστικές αμοιβαίου σεβασμού, την αναγνώριση της (κοινής) ευθύνης μας για τη σταθερότητα του κόσμου”, υπογράμμισε.

“Το δυναμικό της συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό τομέα είναι τεράστιο, αλλά πρέπει ακόμη να γίνει πραγματικότητα, είμαστε ανοικτοί στον βαθμό που είναι [και] οι Ηνωμένες Πολιτείες“, κατέληξε.