Στο τραπέζι της Γενεύης το Κυπριακό

0
127

Οι συζητήσεις για το Κυπριακό αναμένεται να κορυφωθούν από σήμερα και για το επόμενο διήμερο, οι οποίες “μεταφέρονται” στη Γενεύη εκεί όπου καταφθάνουν οι αντιπροσωπείες των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Αυτό που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον είναι το κατά πόσο μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αυτές οι συζητήσεις έχοντας αρκετές κρίσιμες διαφορές στα ζητήματα ζωτικής σημασίας, πριν λάβουν μέρος στις συνομιλίες οι εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτό, φυσικά, θα εξαρτηθεί από το πόσο διαλλακτικοί θα είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι στις προτάσεις τους.

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που αναζητούν λύση είναι τα εδαφικά όρια των δύο κρατιδίων. Σε περίπτωση που δεν δοθεί κάποια ουσιαστική απάντηση σε αυτό το πρόβλημα τότε οι συζητήσεις αναμένεται να ναυαγήσουν πριν καν ξεκινήσουν. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως το “ποσοτικό όριο” που έχει εκ προοιμίου τεθεί είναι οι απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς να μην υπερβούν το 29,2% και οι παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής να μην είναι κάτω από το 28%, δηλαδή με απλά λόγια, που περιοχές θα επιστραφούν στην Κύπρο και ποιες όχι.

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει κάποιες διαφοροποιήσεις από το σημερινό καθεστώς, το οποίο σημαίνει είτε τριμερή, είτε μονομερή εγγυητική Συνθήκη του σκέλους της ελληνικής ομοσπονδίας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το διήμερο αναμένεται να έχει πολλές εξελίξεις, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναζητούν λύσεις που θα ξεμπερδέψουν το κουβάρι του Κυπριακού.