“Στόχος να σταματήσει η συριακή διένεξη”

0
135

Σε συμφωνία ήρθαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, για να υπογράψουν κοινή διακήρυξη με στόχο “τη λήψη κοινών μέτρων για την αναγέννηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, ώστε να σταματήσει η συριακή διένεξη”, τονίζει ο Σεργκέι Λαβρόφ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους δυο ομολόγους του.

Ο Λαβρόφ διευκρινίζει: “Θέλω να τονίσω ότι στη διακήρυξη γίνεται λόγος για την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική οντότητα της Συρίας“.

Πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, είχαν συναντηθεί οι υπουργοί Άμυνας των ίδιων χωρών. Ο Ρώσος υπουργός άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, εξήγησε ότι η Ρωσία στο Χαλέπι έκανε τελικά τη δουλειά που δεν κατάφεραν να κάνουν οι Αμερικανοί και διευκρινίζει: “Πολλούς μήνες τώρα μας υπόσχονταν ότι θα ξεχωρίσουν την μετριοπαθή αντιπολίτευση από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές αλλά δεν το έκαναν. Το κάναμε εμείς και αυτό είναι αναγκαίο ώστε να επικεντρωθούμε στο εξής στη μάχη κατά των τρομοκρατών”.

Στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Φικρί Ησσίκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη Διακήρυξη της Μόσχας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούμε να γίνουμε χώρες – εγγυήτριες στην εκπλήρωση της συμφωνίας κατάπαυσης, τονίζει ο Ρώσος υπουργός άμυνας.