Σε κίνδυνο η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου

0
148

Να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές ώστε να υποστηρίξει τις προβληματικές τράπεζές της αποφάσισε η Ιταλία, εν μέσω ανησυχιών για την απόπειρα ιδιωτικής ανακεφαλαιοποίησης της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Monte dei Paschi di Siena.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Monte dei Paschi ανεστάλη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο το πρωί της Τετάρτης λόγω απότομης πτώσης. Ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση ζήτησε άδεια από τη Βουλή για το νέο δανεισμό, σημειώνοντας με νόημα πως τα χρήματα “μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μέρος ενός προγράμματος για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών”.

Η κίνηση της Ρώμης έρχεται υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Monte dei Paschi di Siena, την παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο με έτος ίδρυσης το 1472, η οποία από της αρχές της εβδομάδας “αγκομαχά” να συγκεντρώσει πέντε δισ. ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, έως το βράδυ της Τρίτης η Monte dei Paschi είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ.