“Η κυβέρνηση καπηλεύτηκε την οργή των αγροτών”

0
93

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καπηλεύτηκαν την οργή του Έλληνα αγρότη, ανέβηκαν στα τρακτέρ και τα έκαναν βήμα για τη φτηνή δημαγωγία τους”. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, σήμερα από την Καρδίτσα και το Επιμελητήριο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, μιλώντας σε σύσκεψη αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων.

Ο πρωτογενής τομέας, ανέφερε, είναι υπό διωγμό, λέγοντας πως φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εξοντώνουν τους αγρότες. Η φορολογική κλίμακα ανέβηκε από το 13% στο 22-45%. Υπήρξε αύξηση του κόστους παραγωγής από τις ατέλειωτες αυξήσεις στον ΦΠΑ, αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες και τα αγροτεμάχια, κατάργηση του ΟΓΑ. Επίσης η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τονίζοντας πως τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ και ΚΑΛΠ λιμνάζουν, την ίδια στιγμή που έχει προκληθεί χρηματοδοτική ασφυξία από τις τράπεζες και οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν.

Είμαστε οι πρώτοι, συνέχισε η κ. Γεννηματά, που καταγγείλαμε τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να προσθέσει: “Προειδοποιήσαμε πως πάνε σε εξόντωση του αγρότη. Αφαιρούν πάνω από το 60% του εισοδήματος του και δίνουν το τελειωτικό κτύπημα στη γεωργική παραγωγή. Όλα αυτά χωρίς ελπίδα, χωρίς σχέδιο”.

Η χώρα, επισήμανε στη συνέχεια, χρειάζεται μια κοινωνική συμφωνία βασισμένη σε μια νέα σχέση κράτους – κοινωνίας- αγοράς, σχέση συνεργατική και όχι σχέση αντιπαλότητας, για να καταλήξει: “Μία συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων η οποία θα διασφαλίζει τουλάχιστον για ένα μεσοδιάστημα τις σημερινές αποδοχές των εργαζομένων και θα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης”.