Ψηφίζουν οι Ισλανδοί

0
117

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ισλανδία, προκειμένου να αναδείξουν τη νέα σύνθεση της Βουλής, από την οποία θα προκύψει η κυβέρνηση της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για σκληρή μάχη ανάμεσα στο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό και την αντιπολίτευση, με προεξέχον το Κόμμα των Πειρατών. Στη σκιά του πρόσφατου σκανδάλου των Panama Papers, στο οποίο εμπλέκονται πάνω από 600 Ισλανδοί, διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στην Ισλανδία. Σκάνδαλο το οποίο όταν αποκαλύφθηκε προκάλεσε την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγσκον, και την προκήρυξη των σημερινών εκλογών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός – Κόμμα της Ανεξαρτησίας και Προοδευτικό Κόμμα – θα απωλέσει την πλειοψηφία της Βουλής και θα αναγκαστεί να αναζητήσει έναν τρίτο σύμμαχο. Από την άλλη πλευρά, οι Πειρατές θα επιδιώξουν να συγκροτήσουν έναν πλειοψηφικό σχηματισμό, με τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης – Κίνημα Αριστερών Πράσινων, Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία και Ακτινοβόλο Μέλλον.