Η υποαλλεργική πρόθεση του 2016 για το γόνατο και το ισχίο

0
414

Νέα υποαλλεργικά βιολογικά υλικά ανατρέπουν τα δεδομένα στις ορθοπεδικές επεμβάσεις γόνατος, αποτρέπουν την αποτυχία που οφείλεται σε αλλεργία στα μέταλλα και  προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα εφ’ όρου ζωής!

Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τελευταία κλειστή συνάντηση των κορυφαίων Ευρωπαίων Ορθοπεδικών Χειρουργών Γόνατος (Ε.Κ.Α – European Knee Associates) που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πρόσφατου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Γόνατος (17th ESKKA Congress) που πραγματοποιήθηκε 4 με 7 Μαΐου 2016 στη Βαρκελώνη. Στην ίδια επιστημονική συνάντηση κάναμε εκτενή βιβλιογραφική αναφορά στο φαινόμενο χαλάρωσης των προθετικών υλικών λόγω αλλεργίας και  δημιουργήσαμε μαθηματικούς αλγόριθμους πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου, μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος.

“Η εξέλιξη της τεχνολογίας, που όλοι περιμέναμε εδώ και χρόνια, όσον αφορά τα προσθετικά υλικά   στις επεμβάσεις αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος, είναι πραγματικότητα . Τα υλικά που χρησιμοποιούμε τώρα, είναι εξατομικευμένα ανά ασθενή, είναι πανάλαφρα, κατασκευασμένα από κράματα μετάλλων και  διαρκούν για όλη τη ζωή του ασθενή, χωρίς να απαιτείται αλλαγή τους, μετά από 10-15 χρόνια, όπως παλιά”, τονίζει  ο ορθοπεδικός χειρουργός  Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, MD, MSc, PhD,  και συνεχίζει: “Παρόλα αυτά, η ύπαρξη άμεσου μετεγχειρητικού πόνου, που εμμένει παρά τη θεραπευτική αγωγή και δεν οφείλεται σε μόλυνση, η παρουσία τοπικού ερυθήματος και ατοπικής δερματίτιδας στο σημείο της χειρουργικής τομής, το οίδημα και η μετεγχειρητική δυσκαμψία, είναι κλινικά συμπτώματα που μας πονηρεύουν για την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης στα μέταλλα. Η χρήση νέων υποαλλεργικών προθετικών υλικών στο γόνατο, μπορεί να εξαλείψει αυτή την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης και να εξασφαλίσει ένα άριστο και λειτουργικό γόνατο σε βάθος χρόνου”.

“Τα νέα προθετικά υλικά  έχουν έγκριση από το FDA και τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκά Οργανισμό EMA και μπορούν να εξαλείψουν την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, άρα και απόρριψης μοσχεύματος, να εγγυηθούν ελάχιστη φθορά των υλικών και κατά συνέπεια μακροβιοσιμότητα των προθέσων”, εξηγεί ο Δρ Αλευρογιάννης και ολοκληρώνει: “Επίσης, σημαντικό είναι η πρόληψη μιας τέτοιας αλλεργικής αντίδρασης και κατά συνέπεια ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να είναι γνώστης ειδικών αλγοριθμικών εξισώσεων και πολλές φορές να ελέγχει με ειδικά δερματικά τεστ, πιθανή αλλεργία στο νίκελ και το τιτάνιο, όπως και να έχει τη γνώση και την εμπειρία να αναγνωρίσει μετεγχειρητικά μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση και να δώσει το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης”.

Αλλεργική αντίδραση στις αρθροπλαστικές γόνατος – “Ο αλλεργικός στα μέταλλα ασθενής”

Τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες τοποθετούν το ποσοστό αλλεργίας στο νικέλιο μεταξύ 17-32% στις γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες κυμαίνεται μεταξύ 3-10%. Το αντίστοιχο ποσοστό αλλεργικής υπερευαισθησίας στο κοβάλτιο είναι 11% στις γυναίκες και μόνο 8.4% στους άνδρες και μόνο στο χρώμιο οι άνδρες είναι περισσότερο ευαίσθητοι από τις γυναίκες (10.1% έναντι 7.9%).

Η αντίδραση υπερευαισθησίας έχει να κάνει εκτός από το φύλο, την ηλικία και το ιστορικό και με το επάγγελμα και την καθημερινή ενασχόληση του ασθενούς. Αυτοί που έχουν υπερευαισθησία στο χρώμιο είναι ασθενείς που ασχολούνται με οικοδομικές επιχειρήσεις, εμπόριο δερμάτων και συστήματα καθαρισμού, ενώ αυτοί που έχουν υπερευαισθησία στο κοβάλτιο, είναι αυτοί που εκτός των παραπάνω έχουν σχέση με κομμωτήρια και κλωστοϋφαντουργία.

Το ποσοστό υπερευαισθησίας σε μεταλλικά προθέματα, όπως αποδεικνύεται με δερματικά τεστ, αυξάνεται 6.5 φορές παραπάνω μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου. Σε ασθενείς με αποτυχημένη (χαλαρωμένη) ολική αρθροπλαστική ισχίου το ποσοστό υπερευαισθησίας στα μέταλλα βρέθηκε να είναι 60% (6 φορές πάνω από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό υπερευαισθησίας σε ασθενείς με πλήρη λειτουργικότητα της άρθρωσης του ισχίου, βρέθηκε να είναι 25% (πάνω από 2 φορές πάνω από το ποσοστό του γενικού πληθυσμού).

Σε τελευταία επιδημιολογική μελέτη φάνηκε ότι το ποσοστό αποτυχίας σε ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι 4 φορές μεγαλύτερο σε ασθενείς με γνωστή υπερευαισθησία στα μέταλλα, αν και σε άλλη μελέτη ασθενών με γνωστή υπερευαισθησία στα μέταλλα προθετικών υλικών αρθροπλαστικής γόνατος που φορούν, δεν εμφάνισαν αλλεργική αντίδραση μετεγχειρητικά.