Το κάπνισμα βοηθάει στην πρόκληση αυτισμού

0
384

Μέχρι και σήμερα μελέτες έχουν δείξει ότι ο αυτισμός οφείλεται στη δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους οι αυτιστικοί φεύγουν πιο γρήγορα από τη ζωή. Τα αγόρια είναι πιο επιρρεπή στο να παρουσιάσουν αυτισμό σε σχέση με τα κορίτσια, ενώ συνδέεται με το κάπνισμα, διαπιστώνει μία νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, μελέτη που έκαναν Σουηδοί επιστήμονες σε 400 παιδιά που είχαν διαγνωσθεί με αυτισμό και σε άλλα 2.040 γεννημένα την ίδια περίοδο χωρίς αυτισμό, συνέδεσε την πρόκληση της πάθησης με το κάπνισμα της εγκύου μητέρας.

Κάποιοι από τους γεννητικούς παράγοντες είναι αυτοί που συμβάλλουν στην εκδήλωση της πάθησης, λένε οι ερευνητές, ενώ αρκετά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που εκτίθεται η μητέρα στη διάρκεια που αναπτύσσεται το έμβρυο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες, επηρεάζουν το παιδί τόσο στην ενδομήτρια ανάπτυξη του όσο και στην περιγεννητική περίοδο. Το να επηρεαστεί η ανάπτυξη του εμβρύου ή η πρόκληση άλλων βλαβών στο παιδί είναι σημαντικές παθολογικές αιτίες του αυτισμού.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος να εμφανιστεί αυτισμός στο παιδί αυξανόταν κατά 40% με το κάπνισμα της εγκύου, ενώ η έκπληξη ήρθε από την καισαρική, μέθοδος η οποία εκτόξευε την αύξηση πρόκλησης του αυτισμού κατά 60%. Διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτισμό έχουν τα ελλιποβαρή βρέφη από τα υπόλοιπα.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες, έτσι ώστε οι επιστήμονες να αναλύσουν ακόμη περισσότερο, τόσο τα γενετικά όσο και τα περιβαλλοντικά αίτια πρόκλησης αυτισμού. Εκτός από τον κίνδυνο για αυτισμό, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί και άλλες σοβαρές βλάβες όπως διαταραχές συμπεριφοράς, παρορμητική διάθεση, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους συστήνεται στις εγκύους όχι μόνο να αποφεύγουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά να αποφεύγουν επίσης να εκτίθενται και στον καπνό των άλλων και υπενθυμίζουν πως η συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού είναι 1 σε κάθε 42 αγόρια και 1 σε κάθε 189 κορίτσια.