Πετυχημένες οι δοκιμές αντισωμάτων για τον ιό Ζίκα

0
327

Την ώρα που ο ιός Ζίκα, εξελίσσεται σε σοβαρό πλέον πρόβλημα δημόσιας υγείας ελπίδες για την καταπολέμησή του γεννούν δύο νέα πειραματικά εμβόλια, τα οποία δοκιμάσθηκαν με απόλυτη επιτυχία σε ποντίκια.

Το ένα εμβόλιο βασίζεται σε τμήματα του γενετικού κώδικα του ιού (του στελέχους από τη Βραζιλία), ενώ το άλλο αποτελεί μια αδρανή και αβλαβή απομίμηση του ιού (του στελέχους του Πουέρτο Ρίκο).

Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν έως τον Οκτώβριο, όμως θα περάσουν χρόνια, έως ότου δοθεί άδεια για την ευρεία κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα προστατεύει τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τις εγκύους και τους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC, οι ερευνητές του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Ερευνών Γουόλτερ Ριντ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, με επικεφαλής τον δρα Νταν Μπαρούχ μίλησαν για “εντυπωσιακά” αποτελέσματα, καθώς μία μόνο δόση του εμβολίου ήταν αρκετή για προστασία 100%, όταν τα ζώα εκτέθηκαν στον ιό μετά από ένα-δύο μήνες.

Φόβους ωστόσο ότι το νέο εμβόλιο μπορεί να έχει και παρενέργειες, καθώς είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης από ιούς που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον Ζίκα, όπως ο ιός του Δάγκειου, εξέφρασαν άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Τζόναθαν Μπολ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και ο Γκάβιν Σκρίτον του Imperial College του Λονδίνου.

Οι Αμερικανοί γιατροί διαβεβαίωσαν πάντως ότι θα γίνουν πειράματα σε μαϊμούδες για να διαπιστωθεί κατά πόσο το εμβόλιο για τον Ζίκα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση από Δάγκειο.

Συνολικά 15 φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικές πανεπιστημιακές ομάδες διεθνώς συμμετέχουν στην “κούρσα” για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου για τον ιό Ζίκα.