Η Σλοβακία στην προεδρία της Ε.Ε.

Από σήμερα, 1η Ιουλίου, και για ένα εξάμηνο την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Σλοβακία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρόμπερτ Φίτσο, να δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Brexit και της προσφυγικής κρίσης.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ανέφερε: “Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Μην ψάχνετε να τη βρείτε. Εκτός Βρυξελλών, οι ηγέτες έχουν περισσότερο χρόνο να διεξάγουν γενικές πολιτικές συζητήσεις και με πιο ελεύθερο τρόπο καθώς δεν πιέζονται από τη σφιχτή ημερήσια διάταξη και την ανάγκη να καταλήξουν σε επίσημα, προς δημοσίευση συμπεράσματα”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι οι Σύνοδοι Κορυφής από το 1979 και ως το 2003 γίνονταν στην πρωτεύουσα της εκάστοτε προεδρεύουσας χώρας, ενώ έκτοτε πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες κυρίως για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων. Διαβεβαίωσε πως θα είναι παρούσα και η Επιτροπή στην εν λόγω συνάντηση. “Ακόμα και αν δεν ήμασταν φίλοι, θα έπρεπε να δουλέψουμε μαζί”, είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε πως η προεδρία και η Επιτροπή θα προετοιμάσουν από κοινού αυτή την άτυπη Σύνοδο των 27 διαψεύδοντας δημοσιεύματα που θέλουν να υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο.