Δεν φτάνει μόνο μία προσπάθεια

0
518

Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις πιο βλαβερές συνήθειες του ανθρώπου. Ευθύνεται για περίπου 5.000.000 θανάτους το χρόνο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Παρότι υπάρχει επίγνωση των κινδύνων, εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν, με τη διακοπή του να αποτελεί μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περίπου 30 προσπάθειες από κάποιον καπνιστή για να σταματήσει εντελώς το κάπνισμα.

Οι επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλή τον Μαικλ Τσάιτον, διενέργησαν τριετή έρευνα σε σώμα 1.277 καπνιστών, που πήραν την απόφαση να το διακόψουν. Η εκτίμηση για τις 30 προσπάθειες επισημαίνουν, ότι είναι στατιστικό μέσο όρο και όχι ένδειξη για μεμονωμένο καπνιστή.

Παρ’ όλα αυτά, προηγούμενες έρευνες είχαν αναφέρει ότι κατά μέσο όρο χρειάζονται έξι με εφτά προσπάθειες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική εταιρία πιστεύει ότι χρειάζονται οκτώ με δέκα, ενώ η αντίστοιχη εταιρία της Αυστραλίας δώδεκα με δεκατέσσερις προσπάθειες. Οι Καναδοί τονίζουν ότι όλοι οι αριθμοί υποεκτιμούν τις δυσκολίες όλων των καπνιστών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προηγούμενες μελέτες γίνανε σε άτομα που κατάφεραν τελικά να κόψουν το κάπνισμα, αλλά δεν έλαβαν υπόψη τους τις προσπάθειες ανθρώπων που δεν κατάφεραν εν τέλει να σταματήσουν να καπνίζουν.

Επομένως η έρευνα αναφέρει ότι, κάθε φορά που ένας καπνιστής δεν τα καταφέρνει, μειώνονται οι πιθανότητες να επιτύχει την επόμενη φορά. Η πρώτη προσπάθεια έχει ποσοστό επιτυχίας 11%, η δεύτερη μειώνεται στο 5%, ενώ στις υπόλοιπες ελαχιστοποιείται ακόμα περισσότερο. Τα νούμερα αυτά αντιπροσωπεύουν τους καθημερινούς καπνιστές και όχι τους περιστασιακούς που η διακοπή του τσιγάρου χρειάζεται λιγότερες προσπάθειες. Κατά μέσο όρο ένας μέσος καπνιστής προσπαθεί να απεξαρτηθεί μία φορά το χρόνο, ενώ στην ηλικία των 45 έως 55 ετών σταματά να καπνίζει.