Αυτοπεποίθηση του παιδιού: πώς την χτίζουμε;

0
866

Ο απλός έπαινος στο παιδί ίσως κάνει κακό! Εδώ έχουμε απλές οδηγίες που οδηγούν στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης στα παιδιά. Την προηγούμενη Τετάρτη, η Μαρία έβαλε τα περισσότερα καλάθια στον αγώνα μπάσκετ. Οι γονείς της δεν έχουν σταματήσει να την επαινούν, μέχρι σήμερα! Η δε μαμά της είπε στον Διευθυντή του σχολείου: “Αξίζει η κόρη μου! Θέλω να της πείτε: “Συγχαρητήρια” μπροστά σε όλα τα παιδιά!”

  • Ένα βήμα πίσω

Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού από το να το επαινείτε συνέχεια: πηγαίνετε ένα βήμα πίσω, επιβεβαιώστε το παιδί ότι έκανε κάτι ωραίο, αλλά προτείνετε του και άλλους τρόπους δράσης για επιτυχία. Πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να προσπαθήσει και για την επόμενη!

Το παιδί νοιώθει αυτοπεποίθηση όταν το αγαπάνε, είναι ασφαλές και έχει αναπτύξει πολλές ικανότητες. Ναι, η Μαρία κατάφερε να παίξει καλό μπάσκετ, όμως υπάρχει και η μουσική και τα αγγλικά και η ποδηλασία!!! Χρειάζεται να προσπαθήσει και για άλλα, με μέτρο, ώστε να δοκιμάσει τον εαυτό της!!!

  • Αφήστε το παιδί να ρισκάρει

Το παιδί μόνο όταν κάνει επιλογές, όταν κάνει κάτι στην τύχη, όταν αδράξει κάποια ευκαιρία κι όταν αναλάβει ευθύνη, μόνο τότε αναπτύσσει αυτοπεποίθηση. Δεν χρειάζεται πάντα να προσπαθείτε να σώσετε τα παιδιά.

  • Δώστε στο παιδί υπευθυνότητες

Το παντελόνι ή σορτς που θα φορέσει, το στρώσιμο του τραπεζιού, για το γεύμα και να μην ξεχνάει το παγούρι από το σχολείο είναι κάποιες από τις “δουλειές” που μπορεί να κάνει το παιδί και η επιτυχία το γεμίζει αυτοπεποίθηση. Στην αποτυχία, ο γονιός είναι δίπλα στο παιδί και την συζητάνε.

  • Εμψυχώστε τα για να ακολουθούν τα ενδιαφέροντά του

Κάθε φορά που το παιδί προσπαθεί να κάνει αυτό που το ενδιαφέρει, έχει ακόμη ένα λόγο για να επιτύχει! Δεν έχει σημασία ποιο είναι το ενδιαφέρον του. Εμείς πρέπει να το βοηθάμε να αποφασίσει να αρχίσει κάτι, να ασχοληθεί και να τελειώσει αφού ολοκληρωθεί!

  • Τι θα κάνετε όταν το παιδί στριγγλίζει ή πέφτει κάτω;

Όταν το παιδί στριγγλίζει ή πέφτει κάτω και κλαίει είναι η καλύτερη ευκαιρία να αποκτήσει αυτοπεποίθηση!!! Αρχικά ελέγξτε το χώρο για να αποκλείστε κάθε τι επικίνδυνο. Μετά, πείτε με μία πρόταση ποια είναι η διαφορά σας όπως και ποια είναι η θέση σας. Μετά καθίστε, ηρεμήστε και περιμένετε να σταματήσει. Γρήγορα θα γίνει αυτό!

  • Επιβεβαιώστε την αγάπη που έχετε στο παιδί
  • Συμπληρώστε με το παιδί μία λίστα με τις επιτυχίες του
  • Βάλτε στόχους

Το παιδί βάζει έναν στόχο, συζητάτε τις απαιτήσεις που υπάρχουν, κάνετε πρόγραμμα και αφήνετε μετά μόνο του, να κάνει τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για την επιτυχία.

  • Προσπάθησε παιδάκι ξανά και ξανά και ξανά!!!

Φίλοι μου, γράψτε μας την εμπειρία σας με τις παραπάνω στρατηγικές. Στον προβληματισμό σας θα πάρτε απάντηση μέσω ειδικού που συνεργάζετε με το i-paidi.gr. Περιμένουμε το γράμμα σας!!!

* Η Μαριάννα Λαγουμίδη σπούδασε Δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρία i-paidi.gr.