Γονείς ενός θύματος στο Μπατακλάν προσφεύγουν κατά του Βελγίου

0
115

Προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά του Βελγίου, πρόκειται να καταθέσουν οι γονείς ενός 26χρονου που σκοτώθηκε στις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, όπου συνολικά έχασαν την ζωή τους 130 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η δικηγόρος των γονιών του Βαλεντάν Ριμπέ, ενός δικηγόρου ηλικίας 26 ετών που σκοτώθηκε στην επίθεση των τζιχαντιστών στο Μπατακλάν, “εκτιμούν ότι σοβαρές δυσλειτουργίες υπήρξαν στο σύστημα προστασίας και επιτήρησης του Βελγίου, γεγονός που διευκόλυνε τη διείσδυση τρομοκρατών στη γαλλική επικράτεια και τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων”.

“Αυτοί οι τρομοκράτες, στην πλειονότητά τους βελγικής υπηκοότητας, προέρχονταν από την πόλη Μόλενμπεεκ Σεν Ζαν”, μία κοινότητα των Βρυξελλών, “οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στον τζιχάντ και προετοίμασαν ένοπλες επιθέσεις στο γαλλικό έδαφος” υπογράμμισε η δικηγόρος.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο φερόμενος εγκέφαλος των επιθέσεων, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, που σκοτώθηκε στο Σεν Ντενί, στα περίχωρα του Παρισιού, αλλά και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που διαφεύγει της σύλληψης, οι οποίοι “μπόρεσαν να μετακινηθούν μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές τους παρακολουθούσαν” τόνισε η ίδια.

Επιπλέον, η δικηγόρος ζήτησε από τον Κριστόφ Τεϊσιέ, έναν από τους δικαστές που έχουν αναλάβει την έρευνα, να καλέσει για κατάθεση τον πρώην δήμαρχο του Μολενμπέεκ Σεν Ζαν, Φιλίπ Μουρό, που κατηγορήθηκε συχνά για ανεκτικότητα ενώπιον της ανόδου του ριζοσπαστικού ισλαμισμού στην κοινότητά του. Ο ίδιος μόλις δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο “Η Αλήθεια για το Μολενμπέεκ” στο οποίο δηλώνει ότι δεν νιώθει υπεύθυνος για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Τέλος, για τη δικηγόρο “η ιδέα δεν είναι να ενοχοποιήσουμε τις βελγικές αρχές, καθώς πρόκειται για ένα προληπτικού χαρακτήρα μέτρο, καθώς η τρομοκρατία πλήττει όλο τον κόσμο”.