“Πιθανή η αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο”

0
162

Σε ενδεχόμενη αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που παρουσίασε την ετήσια Έκθεση της Τράπεζας για το 2014.

Ακόμη ο Ντράγκι υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2014, εκτιμώντας πως τα μέτρα που ελήφθησαν τότε ήταν αποτελεσματικά, αν και αποδείχθηκαν ανεπαρκή σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών.

“Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα αυτά, η Ευρωζώνη θα είχε καθαρά οδηγηθεί πέρυσι σε αποπληθωρισμό και οι τιμές θα είχαν κατακρημνισθεί ακόμα ταχύτερα, η δε ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη”τόνισε.

“Χωρίς την πολιτική τόνωσης υπήρχε συγκεκριμένος κίνδυνος, με την ποσοτική χαλάρωση να μην πλησιάσουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε τη νομισματική μας πολιτική, μειώσαμε και πάλι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από πλευράς της ΕΚΤ στο -0,3% και η καταληκτική προθεσμία για τις αγορές κάθε μήνα, προβλέπεται για τα τέλη Μαρτίου 2017, ενώ παράλληλα θα επανεπενδύσουμε τις βασικές πληρωμές από τα αποκτηθέντα στοιχεία ενεργητικού, μόλις ωριμάσουν και για όσο χρειασθεί” προσέθεσε ο κ. Ντράγκι.

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον δεν απέκλεισε την πιθανότητα αναθεώρησης των επιλογών της ΕΚΤ τον επόμενο Μάρτιο, όταν οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις θα είναι στη διάθεση της τράπεζας.

“Παρ’ ότι η ΕΚΤ θα συμβάλει ενεργά στην συνέχιση της ανάκαμψης” υποστήριξε ότι “ελλοχεύουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολιτική της”.

Σχετικά με τις παγκόσμιες συνθήκες, ο ίδιος σημείωσε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές βελτιώνονται αργά αλλά σταθερά για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όχι όμως και για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου συμβαίνει το αντίθετο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ανάπτυξη βρίσκεται ιστορικά χαμηλά, οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους – στοιχεία που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.