“Δεν υπάρχει λόγος για κούρεμα καταθέσεων”

0
207

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Αγορά”, η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντάνιελ Νουί, κατέστησε σαφές ότι αποκλείει κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς ότι απαιτείται “κούρεμα” καταθέσεων αφού δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση”.

Στη συνέχεια τόνισε ότι: “Η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης (των ελληνικών τραπεζών) είναι να ανακάμψει η οικονομία με βάση την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τις τράπεζες, το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Η κουβέντα έφτασε και στα “κόκκινα δάνεια“, όπου η κ. Νουί τόνισε ότι “λόγω του μεγέθους του προβλήματος, θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές. Ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός των ισολογισμών των τραπεζών. Μερικά άλλα θα μπορούσαν να πωληθούν. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες, καθώς έχουμε ποικίλες περιπτώσεις δανείων, όπως δάνεια σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή δάνεια σε ιδιώτες”.

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα για τα κόκκινα δάνεια πρόσθεσε ότι “διαφορετικές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις και θα πάρει χρόνο για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Οπότε, όταν έχεις να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι, είναι καλό να ξεκινήσεις νωρίς”.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, η πρόεδρος του SSM τόνισε ότι “το ELA εξακολουθεί να αποτελεί για αυτές μια σημαντική και ακριβή πηγή χρηματοδότησης που μπορεί να μειωθεί με την προσέλκυση καταθέσεων και την ενίσχυση της πρόσβασης των τραπεζών σε χρηματοδότηση μέσω των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι επομένως απαραίτητη“.