“Η ΕΓΟ θυσιάζει αθλητές για χάρη μιας προπονήτριας”

Η Νατάσα Νικολούζου, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο We24, δηλώνει πως η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία θυσιάζει -εν δυνάμει- επιτυχίες αθλητών κι αθλητριών και περιγράφει όσα έζησε η κόρη της, Ραφαέλα, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της με την Εθνική Ομάδα υπό τις οδηγίες της Τζένης Παπαδοπούλου, που θέλει “ιδρυματοποιημένα παιδιά”.

– Κυρία Νικολούζου, πώς ξεκίνησε η κόρη σας, η Ραφαέλα, να ασχολείται με τη γυμναστική;

“Η κόρη μου υπήρξε αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής από τριών χρόνων, ανήκε στον Γ.Σ. Ηλιούπολης. Έπαιρνε μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα, σε διεθνείς αγώνες. Έχει βγει πρωταθλήτρια Ελλάδας με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο του 2013, όταν κι έγινε τεστ αξιολόγησης με κριτήρια της ΕΓΟ για τη στελέχωση της Εθνικής Ομάδας, και ήρθε πρώτη στη χρονιά της μεταξύ 25 παιδιών και δεύτερη μεταξύ 75 συμμετεχόντων από τρεις χρονιές.

Το καλοκαίρι του 2014 κλήθηκε στην Εθνική Ομάδα ως επιτυχούσα του τεστ αξιολόγησης για ένα pro camp. Έγινε εκ νέου αξιολόγηση, στην οποία κι επελέγη η Ραφαέλα. Λόγω προβλημάτων στον Άγιο Κόσμα ξεκίνησαν ένα τρίμηνο προκριματικό τεστ. Στις 9 Οκτωβρίου του 2014 συνέχισε με την Εθνική Ομάδα“.

– Δεν σας φαίνονται περίεργες οι τόσες αξιολογήσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

“Τώρα, ναι, βλέποντας τα πράγματα απόσταση. Τότε δεν είχα άποψη γιατί δεν ήμουν η αρμόδια. Οι αθλητές είναι σαν τους στρατιώτες κι οι γονείς ακολουθούμε. Δεν είχα, άλλωστε, λόγο τότε γιατί η πορεία της Ραφαέλας ήταν πολύ καλή. Έχω καταλήξει, βέβαια, να θεωρεί ότι άλλο αυτό έγκειται στην ανικανότητα της προπονήτριας της Εθνικής Ομάδας, με την οποία βρισκόμαστε στο στάδιο των μηνυτήριων αναφορών”.

– Γιατί καταλογίζετε ανικανότητα στην προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας;

“Η Τζένη Παπαδοπούλου έχει πολύ κακή προϊστορία ιδίως ως προς τη συμπεριφορά της στα παιδιά. Η συγκεκριμένη προπονήτρια χτύπησε πολύ άσχημα συναθλήτρια της Ραφαέλας, την Α. (σ.σ.: το ονοματεπώνυμο της κοπέλας είναι καταγεγραμμένο). Οι γονείς, τα παιδιά και η Ομοσπονδία τη συγχώρεσαν! Αυτός, όμως, ήταν ο λόγος που η Ραφαέλα δεν ήθελε να συνεχίσει με την Εθνική Ομάδα γιατί έγινε εις βάρος 15χρονων παιδιών! Η κ. Παπαδοπούλου προτιμά “ιδρυματοποιημένα” παιδιά χωρίς άποψη και προσωπικότητα”.

– Εσείς πώς εμπλέκεστε στην ιστορία;

“Είναι Οκτώβριος του 2014. Η κόρη μου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επιλογής για την Εθνική Ομάδα κι εμείς αρχίζουμε να βιώνουμε μια περίεργη κατάσταση καθώς ως γονείς περιμένουμε έξω από το γυμναστήριο. Οι συνθήκες στον Άγιο Κοσμά, απ’ όπου βγήκε ένας παγκόσμιος πρωταθλητής, είναι τρομερές! Περνά το τρίμηνο χωρίς καμία ενημέρωση. Ρωτούσαμε αλλά δεν μας απαντούσαν.  Ήμασταν (οι γονείς) ανύπαρκτοι! Ήρθα, παρ’ όλα αυτά, σ’ επαφή με την κ. Παπαδοπούλου αλλά μου απάντησε “Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα! Θα κάνουμε, μετά τα Χριστούγεννα, διπλές προπονήσεις”.

Ταυτόχρονα, οι συνθήκες στον Άγιο Κοσμά είναι άθλιες από πλευράς καθαριότητας, ψύξης, θέρμανσης ιδίως όταν ο περσινός χειμώνας ήταν πολύ βαρύς. Για παράδειγμα, η ενόργανη γυμναστική, τις πολύ κρύες μέρες, δεν έκανε προπονήσεις σε αντίθεση με τη ρυθμική γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, η κ. Παπαδοπούλου έχει ένα δικό της σύστημα!

Στις 11 Ιανουαρίου 2015, η προπόνηση δεν τους “έβγαινε” και η κ. Παπαδοπούλου νευρίασε. Σηκώθηκε και πήγε και χτύπησε την Ε. (σ.σ.: το ονοματεπώνυμο της κοπέλας είναι καταγεγραμμένο). Τη χτύπησε στο χέρι, την έριξε κάτω, την κλώτσησε! Πολλά παιδιά έχουν αρχίσει να αποχωρούν. Η κόρη μου και μία άλλη κοπέλα έκλαιγαν και η Ραφαέλα μου είπε: “Κοκάλωσα!” αλλά παρέμεινε στην Εθνική Ομάδα“.

– Πώς αντιδράσατε όταν μάθατε το γεγονός;

Επικοινώνησα, το ίδιο βράδυ του γεγονότος, τόσο με την πρόεδρο του συλλόγου, την κ. Γιακουμέλου, όσο με τον δικηγόρο μας και τον πρόεδρο της ΕΓΟ, τον κ. Βασιλειάδη. Τον ενημερώσαμε για το τι συνέβη και είπε: “Αυτή δεν βάζει μυαλό!”. Του απάντησα πως θα υποβάλαμε μήνυση γιατί άλλο να είσαι μια σκληρή προπονήτρια κι άλλο να είσαι μια τρελή προπονήτρια! Ο κ. Βασιλειάδης, βέβαια, μού είπε ότι θα έδιωχνε την κ. Παπαδοπούλου και το ζήτημα θα τακτοποιείτο εντός της Ομοσπονδίας μέσα σε δέκα ημέρες.

Η Ε. είπε στα υπόλοιπα παιδιά: “Μην πείτε τίποτα! Εγώ αγαπάω την κ. Τζένη“. Φτάσαμε πια στο σημείο το θύμα να έχει ερωτευτεί τον θύτη. Αν πει κάποιος ψυχολόγος εκεί μέσα, το πρώτο που θα διαγνώσει είναι σύνδρομο Στοκχόλμης! Δεν υπάρχει ούτε γιατρός, ούτε φυσικοθεραπευτής πόσω, δε, μάλλον ψυχολόγος.

“Κανένα μετάλλιο δεν μπαίνει πάνω από την υγεία του παιδιού μου!”

– Στην απευκταία περίπτωση που γίνει κάποιο ατύχημα, πώς αντιμετωπίζεται ελλείψει ιατρικής φροντίδας;

“Μα συνέβη και, μάλιστα, στην κόρη μου! Τη Ραφαέλα την παρακολουθεί επί χρόνια ο Χρήστος Καρβουνίδης, αρχιφυσικοθεραπευτής της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών και φίλος του κ. Βασιλειάδη. Ο ίδιος, λοιπόν, προσφέρθηκε να μας στείλει κάποιον μόνιμο φυσικοθεραπευτή. Το είπαμε σε όλους: στον κ. Βασιλειάδη, στην κ. Παπαδοπούλου, στην κ. Λαμπροπούλου (πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΓΟ) αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς γιατί θεωρώ πως η κ. Παπαδοπούλου δεν ήθελε μάρτυρες!

Η Ραφαέλα γυρίζει το πόδι της ύστερα από ένα άλμα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Το αναφέρει στην κ. Παπαδοπούλου, εκείνη της έβαλε πάγο, της το έδεσε και της είπε: “Συνέχισε!” κι η Ραφαέλα έπαθε κάταγμα στο πέμπτο μετατάρσιο του δεξιού ποδιού. Εγώ δεν ενημερώθηκα ποτέ ως όφειλα! Αρχίζει η περιπέτεια της Ραφαέλας με γύψους και λοιπά και πήγα εγώ να ενημερώσω την προπονήτρια! Η ίδια μού είπε: “Δεν το κατάλαβα!”.

Το παιδί μου έχανε αγώνες και ο κ. Καρβουνίδης προειδοποιεί την κ. Παπαδοπούλου για το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί για την αποθεραπεία της Ραφαέλας. Εκείνη, όμως, αυτά τ’ ακούει ψιλά γράμματα κι η Ραφαέλα έκανε προπονήσεις στον ίδιο ρυθμό με τα υπόλοιπα παιδιά με αποτέλεσμα να πάθει κατάγματα κοπώσεως και οστικά οιδήματα. Η κατάσταση εκτροχιάστηκε!

Η κ. Παπαδοπούλου μού τηλεφώνησε και μού είπε να πάω την κόρη μου στον ομοσπονδιακό γιατρό, στον κ. Παξινό. Είναι πια Μάιος του 2015! Η ιστορία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Πέρασαν τρεις μήνες! Ο γιατρός είπε: “Ή θα με ακούσεις και θα συνεχίσω να σε κουράρω ή κάνε ό,τι νομίζεις γιατί εγώ κι η ρυθμική δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε”. Ο ίδιος, απ’ ό,τι μου είπε, έχει καταγγείλει εγγράφως τα παράπονά του στην Ομοσπονδία για την προπονήτρια.

Αφού χάθηκε και το μίτινγκ στη Χολόν, ο γιατρός της είπε ότι δεν μπορεί να αγωνισθεί ούτε στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού. Επόμενος στόχος πια ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα, στη Γερμανία. Η Ραφαέλα γνώριζε ότι θα ‘ναι μέλος της Εθνικής Ομάδας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κι η κ. Παπαδοπούλου, με το που επιστρέφουν από το Μπακού, της είπε: “Δεν σε χρειάζομαι! Να πας διακοπές. Ίσως σε χρειαστώ για το test event των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο εφόσον προκριθούμε”.

Θανάσης Βασιλειάδης: “Δεν θέλω να πληγεί η Ομοσπονδία!”

– Ποια ήταν η στάση της Ομοσπονδίας για όλα αυτά που περιγράφετε;

“Εμείς κι ο κ. Βασιλειάδης είχαμε καλές και τυπικές σχέσεις. Όλα αυτά, βέβαια, ήταν σε γνώση του προέδρου. Καταγγείλαμε εγγράφως στην Ομοσπονδία τα περιστατικά και ζητήσαμε ακρόαση από την Τεχνική Επιτροπή της ΕΓΟ, της οποίας μέλος ήταν και η κ. Παπαδοπούλου. Στις 30 Ιουλίου, κληθήκαμε και η προπονήτρια με το που μας είδε, εξαφανίσθηκε. Μέλη της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, η κ. Γιακουμέλου, ο κ. Σταθόπουλος (αντιπρόεδρος της ΕΓΟ), η κ. Πάχτα (πρόεδρος των Κριτών) και η κ. Λαμπροπούλου. Παρών ήταν και ο κ. Βασιλειάδης. Ανέφερα δύο συγκεκριμένα περιστατικά: ένα με τραυματισμό παιδιού κι ένα με bullying συναθλήτριας του παιδιού μου αφού η κ. Παπαδοπούλου στάθηκε από πάνω της κρατώντας ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό και απαίτησε από εκείνο να παραδεχθεί πως είναι χοντρό! Εκείνο υπάκουσε.

Επέστρεψε η ομάδα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο διεξήχθη 7 με 13 Σεπτεμβρίου, συνεχίζονται οι προπονήσεις, δεν γίνεται τίποτα κι ο κ. Βασιλειάδης, έχοντας υποσχεθεί πως θα απομακρύνει την προπονήτρια, επικοινωνεί με τον σύζυγό μου και τον παρακαλεί να μην στείλει εξώδικο με τα όσα καταγγέλθηκαν και ζήτησε προθεσμία μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Εγώ του έδωσα διορία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου γιατί θέλω να αποδεσμευθώ ηθικά προς το παιδί μου. Εκείνος απάντησε: “Δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνεις στην Τζένη (Παπαδοπούλου), εγώ δεν θέλω να πληγεί η Ομοσπονδία“.

Στις 19 Οκτωβρίου, γίνεται συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Την ίδια μέρα, του στέλνω το εξώδικο και καταγράφονται σε αυτό τα γεγονότα ώστε να μην κουκουλωθεί η υπόθεση”.

Παρεμβαίνει ο κ. Άλκης Νικολούζος, πατέρας της Ραφαέλας: “Το εξώδικο κοινοποιήθηκε στον Εισαγγελέα, στην ΕΓΟ, στην Τεχνική Επιτροπή της ρυθμικής γυμναστικής, στον Υπουργό Πολιτισμό & Αθλητισμού, στη ΓΓΑ, στην ΕΟΕ”.

Νατάσα Νικολούζου: “Στο Δ.Σ. τούς πήγε το εξώδικο και είπαν πως θεώρησαν ότι πρόκειται για εκβιασμό με σκοπό τη χρηματική αποζημίωση. Δεν έχω ανάγκη τα λεφτά της ΕΓΟ, ζητώ την ηθική ικανοποίηση του παιδιού μου. Ενημερωθήκαμε από την κ. Γιακουμέλου πως η κ. Παπαδοπούλου απομακρύνθηκε. Δεν απάντησαν ποτέ στο εξώδικο. Η κυρία αυτή δεν δουλεύει ως προπονήτρια, δεν δουλεύει στο σχολείο από το οποίο έχει αποσπασθεί και συνεχίζει να πληρώνεται κανονικά. Ο δικηγόρος μας μάς πληροφόρησε ότι για να απομακρυνθεί η συγκεκριμένη, πρέπει να διακοπεί η απόσπασή της. Εγώ, όμως, επικοινώνησα με το υπουργείο Παιδείας κι αναμένω την απάντησή του”.

– Πώς αντέδρασαν οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών;

Παρεμβαίνει ο κ. Άλκης Νικολούζος, πατέρας της Ραφαέλας: “Αρχικά, καταδίκασαν το γεγονός αλλά, ύστερα, αφού ακούστηκε ότι θα γινόταν καταγγελία, υποχώρησαν. Εμείς καταγγείλαμε ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι άρρωστο και χρήζει ψυχιατρικής περίθαλψης γιατί δεν μπορεί να ‘ναι ανάμεσα σε ανήλικα”.

– Γιατί η ΕΓΟ θυσιάζει -εν δυνάμει- επιτυχίες ταλαντούχων αθλητών κι αθλητριών για χάρη μιας προπονήτριας;

“Εγώ αυτό το χαρακτηρίζω ως παγκόσμια πρωτοτυπία και πατέντα της ΕΓΟ. Τα παιδιά αποχωρούν στον βωμό της κ. Παπαδοπούλου. Έπρεπε να λες “Ναι σε όλα!” για να ‘σαι στην ομάδα της. Κανένα μετάλλιο δεν μπορεί να μπει πάνω από την υγεία του παιδιού μου”.

– Θεωρείτε ότι υπάρχει σκοπιμότητα κι από την πολιτική ηγεσία;

Ελπίζω να το γνωρίζουν και να κάνουν κάτι γι’ αυτό λαμβάνοντας, βέβαια, τα κατάλληλα μέτρα. Για μένα, ηθικός αυτουργός είναι η ΕΓΟ. Η Εθνική Ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, τώρα θα πρωταγωνιστούσε, αλλά διαλύθηκε λόγω της βιαιότητας της προπονήτριας. Η Ομοσπονδία προτίμησε να κρατήσει την κ. Παπαδοπούλου κι όχι τις αθλήτριες που πιθανώς να κατακτούσε κάποιο μετάλλιο.

– Θεωρείτε ότι η επιτυχία του Λευτέρη Πετρούνια είναι η βιτρίνα της ΕΓΟ;

Παρεμβαίνει ο κ. Άλκης Νικολούζος, πατέρας της Ραφαέλας: “Ο Βασιλειάδης κοιτάζει την ενόργανη κι όχι τη ρυθμική. Εγώ του είπα: “Δεν σε ενδιαφέρει τι γίνεται στη ρυθμική, το ‘χεις παρατήσει”.

Από εδώ και πέρα…

“Τον λόγο έχουν τα δικαστήρια. Δεν θα ήθελα να στραφώ εναντίον της ΕΓΟ. Δεν μπορεί, βέβαια, η μήνυση να μην είναι κατά της Ομοσπονδίας αφού για μένα είναι ηθικός αυτουργός. Θέλουν να συγκαλύψουν για τους δικούς τους λόγους την κ. Παπαδοπούλου“.