“Μπορεί να επιστρέψει το θέμα Grexit”

0
274

Μπορεί το θέμα του Grexit να δείχνει ότι είναι παρελθόν, όμως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγ, αναφέρει σε δηλώσεις του ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι δεν θα υπάρξει τέτοιος κίνδυνος στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, καταλογίζει ευθύνες στην ελληνική διοίκηση για το ασφαλιστικό, ενώ προσθέτει ότι το θέμα του χρέους, θα συζητηθεί τη νέα χρονιά.

“Συνήθως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η μετακίνηση της Ελλάδας πιο κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρντ, αποτελεί έργο μιας ολόκληρης γενιάς. Αλλά το γεγονός είναι, ότι η ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις”.

Όταν ρωτήθηκε γιατί είναι τόσο κατηγορηματικός, δήλωσε: “Ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα λάβει επιπλέον χρήματα από τον ESM, αν προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Και αν δεν λάβει χρήματα, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές της προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο, να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με αυτήν στα μέσα του 2015. Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης, ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει μακροπρόθεσμα, είναι αν παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων”.