Βράβευσαν το μέλλον της χώρας (vid & pic)

Το αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά, γονείς και δασκάλους, με σκοπό να διεξαχθεί ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός, με θέμα “Η ιστορία του σχολείου μου”, 147 σχολεία από όλη την Ελλάδα έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, φέρνοντας μαζί τους “έργα τέχνης” που δημιούργησαν μαθητές των σχολείων.

Νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρώην υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, δάσκαλοι, καθηγητές, διευθυντές σχολείων, μαθητές. Ήταν όλοι τους εκεί. Σε μία εκδήλωση που μπόρεσε να ενώσει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και να δώσει τα “φτερά” για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό μέλλον. Το We24 δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη μεγάλη γιορτή.

istoria-toy-sxoleioy

Η ώρα είχε πάει 12, και ρίχνοντας μία ματιά στο αμφιθέατρο, το πρώτο που παρατηρούσες ήταν τα χαμόγελα στα χείλη όλων όσων βρίσκονταν εκεί. Ήξεραν ότι βρίσκονταν εκεί για κάτι πολύ σημαντικό. Η πρώτη που ανέβηκε στο μικρόφωνο δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη, από την “αρχηγό” του εγχειρήματος.

Η Πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ, Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, η οποία δεν έκρυψε την συγκίνηση της:

“Ένας χρόνος πέρασε ακριβώς από πέρσι, την ίδια μέρα που ήμασταν εδώ για να βραβεύσουμε τα σχολεία και τους μαθητές που πήραν μέρος στον διαγωνισμό. Σήμερα έχουμε περισσότερες συμμετοχές, έχουμε τη συμπαράσταση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχουμε εκλεκτούς προσκεκλημένους που ευχαριστούμε για την παρουσία τους και σχολεία και μαθητές από όλη την Ελλάδα. Θέλουμε αυτός ο διαγωνισμός να γίνει θεσμός και να βοηθήσει να συμπληρωθεί αυτό το μαγευτικό κομμάτι, της ιστορίας της πατρίδας μας. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για την μεγάλη προσπάθεια τους”.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι βραβεύσεις. Ένα μικρό ταξίδι ξεκίνησε. Από την Αθήνα στη Φλώρινα, από εκεί μία βόλτα στην Κρήτη, ξανά στα βόρεια και στη Θεσσαλονίκη. Από το Άργος στη Λαμία και πάλι πίσω στην Αθήνα. Ένα ταξίδι που έφερε στην επιφάνεια απίστευτα βίντεο από τους μαθητές των σχολείων που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση.

Η ώρα πήγε δύο και η εκδήλωση είχε φτάσει στο τέλος της. Βγαίνοντας έξω από την αίθουσα, ένιωθες ότι είσαι ακόμα μέσα σε αυτήν. Ίδιο σενάριο με διαφορετικό σκηνικό. Παιδιά με ζωγραφισμένο το χαμόγελο στο πρόσωπο τους, να ποζάρουν με τα βραβεία στα χέρια τους, ώστε να κρατήσουν ανεξίτηλη αυτή την εμπειρία.

Εκεί γνωρίσαμε και τη μικρή Δέσποινα-Ειρήνη Τριανταφυλλίδου. Ένα κοριτσάκι που ήρθε από την μακρινή Θεσσαλονίκη κερδίζοντας το βραβείο ζωγραφικής για λογαριασμό των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Η μητέρα της ήταν στο πλευρό της και μας ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ήταν της μικρής, καθώς της αρέσει πάρα πολύ η ζωγραφική, και με τη σύμφωνη γνώμη της ίδιας, μπόρεσε να υλοποιήσει τον πίνακα της.

zografia-despoina-eirini-triantafyllidou-mantoulidis

Ένας από τους πολλούς προσκεκλημένους ήταν και ο δημοσιογράφος, Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από την εκδήλωση, και μίλησε με λίγα λόγια στο We24 για αυτή την εμπειρία.

papadakis

“Καταπληκτική. Η εκδήλωση έδεσε το χτες με το σήμερα και κάνει πιο ουσιαστική τη σχέση των παιδιών με το κτήριο στο οποίο φοιτούν, αν και για μένα μεγαλύτερη σημασία έχει να δούμε και το περιεχόμενο, δηλαδή όχι μόνο τα ντουβάρια και την ιστορία τους, αλλά και αν έχει τη δυνατότητα, αυτό το σχολείο να βγάλει νέους ανθρώπους, οι οποίοι και γνώσεις θα έχουν και κατάρτιση να έχουν, έτσι ώστε να αλλάξουν πολλά από τα άσχημα πράγματα, που καταδυναστεύουν τη ζωή μας.

Πρέπει να αγαπήσουν το σχολείο τους, αλλά και το σχολείο τα παιδιά, γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν είναι τα παιδιά από την αρχή εχθρικά απέναντι σε ένα σχολείο. Το σχολείο είναι εχθρικό απέναντι στα παιδιά. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, τουλάχιστον εμείς οι μεγαλύτεροι”.

Με το βραβείο στα χέρια και έτοιμο να το παραδώσει στη Φλώρινα ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Νίκος Ταμουτσέλης, μας μίλησε για την διαδικασία που χρειάστηκε ώστε να βγει αυτό το έργο των παιδιών: “Δεν θα κοιτάξουμε μόνο την εκδήλωση, θα κοιτάξουμε και την προετοιμασία που έχει γίνει.

Δόθηκε ένα θέμα στα παιδιά, να ασχοληθούν με την ιστορία του σχολείου τους και μπήκαν σε μία διαδικασία όλοι οι καθηγητές και οι μαθητές, να κάνουν έρευνα για το πώς αναπτύχθηκε το σχολείο. Όλη αυτή η διαδικασία τους βοήθησε να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίον δημιουργούν ένα έργο, το οποίο είναι ικανό να το προβάλουν. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι ότι από το γενικό πήγαν στο ειδικό”.

istoria-toy-sxoleioy

Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο ηθοποιός Γιώργος Χατζηπαύλου, ο οποίος βράβευσε τα σχολεία της Μυτιλήνης και των Ιωαννίνων, και μας μίλησε για την εκδήλωση. “Εξαιρετική εκδήλωση. Είναι πολύ σημαντικό να νομιμοποιείται στα παιδιά η έννοια, ότι η τέχνη δεν είναι κάτι ξέχωρο από το σχολείο, το κίνητρο δηλαδή να ασχοληθούν με την τέχνη. Η τέχνη πρέπει να είναι ένα με το σχολείο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που περνάει η σημερινή εκδήλωση.”

Όλοι μίλησαν για την εκδήλωση με τα καλύτερα λόγια. Όλοι έδωσαν το μήνυμα ότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, κάτι φαίνεται να αλλάζει στην παιδεία μας. Όλοι έδωσαν το έναυσμα για ένα καλύτερο αύριο, στα παιδιά που περνάνε την πόρτα του σχολείου, με σκοπό να μορφωθούν και να δημιουργήσουν ένα μέλλον, που θα φέρει στην επιφάνεια ανθρώπους που θα αγαπούν την τέχνη και θα τιμούν την ιστορία τους.

Αυτό που μένει είναι να τηρήσουν, όλοι, αυτή την υπόσχεση που έδωσαν στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Για ένα καλύτερο αύριο στα νέα παιδιά.