“Το γέλιο είναι αντίδοτο στα πάντα” (vids)

Η Κατερίνα Βρανά είναι μία αστεία γυναίκα. Η κωμωδία και, δη, το stand up comedy μοιάζουν σαν στοιχείο του χαρακτήρα της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το CNN την κατέταξε στους 13 πιο αστείους κωμικούς που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να δει. Η ίδια μιλά στο We24 για το γέλιο, για την υποκριτική, για το πώς… έφαγε φέτα με τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, για τα νέα της εγχειρήματα και μάς χαρίζει απλόχερα ακόμα περισσότερα χαμόγελα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου.

– Πώς ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με το stand up comedy;

Με το που τελείωσα το σχολείο στην Ελλάδα, σπούδασα υποκριτική και θέατρο στο Λονδίνο και μετά άρχισα να δουλεύω ως ηθοποιός στην Αγγλία. Βέβαια, ως ηθοποιός δουλεύεις πολύ λίγο οπότε περιμένεις την κατάλληλη ευκαιρία. Όσο περίμενα, έκανα μαθήματα και σεμινάρια και ανακάλυψα τον κωμικό αυτοσχεδιασμό, που δεν είναι το ίδιο πράγμα με το stand up comedy. Στον κωμικό αυτοσχεδιασμό, αναπτύσσεις σκηνές με μια-δυο λέξεις που σου δίνει το κοινό. Το βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον και “λύθηκε” η γλώσσα μου στα Αγγλικά. Ύστερα, έκανα σκετσάκια και μετά stand up comedy οπότε η ροή ήταν φυσική.

– Θεωρείς ότι το ελληνικό κοινό είναι μυημένο στο stand up comedy; Ποιες είναι, για παράδειγμα, οι αντιδράσεις του στις παραστάσεις σου;

Όχι ακόμα, σιγά-σιγά. Οι αντιδράσεις του, βέβαια, μέχρι στιγμής, είναι πολύ καλές. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει στην καινούρια παράσταση, το “About Sex” γιατί στα σεξουαλικά είμαστε συντηρητικοί σχετικά με το πώς μιλάμε για το σεξ όχι στο τι κάνουμε.

– Μιλάμε για το σεξ όμως, μας αρέσει…

Ναι, αλλά επιφανειακά. Έχω την αίσθηση, όμως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, πως το σεξ προωθείται σαν προϊόν. Για παράδειγμα, ακόμα και για να πουληθεί ένα αυτοκίνητο, χρησιμοποιείται το σεξ βάζοντας, ας πούμε, μία όμορφη γυναίκα στη διαφήμιση. Δεν συζητάμε γι’ αυτό ουσιαστικά και προσπαθώ να κάνω μία ουσιαστική συζήτηση γι’ αυτό μέσα από την παράστασή μου.

“About Sex” GR mini promoSTARTS TODAY!!! “About Sex”, at Θέατρο 104, in Athens, in Greek (Shows in English TBA soon)24-25/10 κ κάθε ΣΚ μέχρι 27/129.15μμΕισιτήρια €10https://www.viva.gr/tickets/theatre/104-theatre/about-sex/

Posted by Katerina Vrana on Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015


– Ζεις αρκετά χρόνια στο Λονδίνο. Ποιες οι διαφορές μας με τους Άγγλους;

Είμαστε πιο εκδηλωτικοί σε όλα. Ο Άγγλος για να παραπονεθεί για κάτι, θα γράψει ένα γράμμα. Αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα! Οι Άγγλοι είναι πιο εκδηλωτικοί όταν μεθούν. Για να γίνει, π.χ., η πρώτη γνωριμία, η κατάσταση έχει πολύ αλκοόλ. Μας φαίνονται πιο ήρεμοι αλλά δεν ξέρω αν είναι, όντως, έτσι. Εμείς, πάλι, τους φαινόμαστε έξω καρδιά και φωνακλάδες.

– Τα στερεότυπα τα σατίρισες, βέβαια, και στην εμφάνισή στο Tedx Thessaloniki…

Ναι, από ‘κει ξεκίνησε το “Φέτα με τη βασίλισσα”. Είχα κάνει μια παράσταση, στα Ελληνικά, που λεγόταν “Μαραζώνω στην ξενιτιά”, που αναφερόταν σε πράγματα που μου λείπουν όταν είμαι στο εξωτερικό και σε εκείνα που μου λείπουν όταν είμαι στην Ελλάδα.

– Τι σου λείπει όταν είσαι στο εξωτερικό και τι σου λείπει όταν είσαι στην Ελλάδα;

Μου λείπει το φαΐ πάρα πολύ και η ποικιλία φαγητού. Στην Ελλάδα, π.χ., μπορείς να φας σάντουιτς ακόμα και στις τρεις το πρωί. Στην Αγγλία, πάλι, δεν μπορείς να βρεις φαγητό μέχρι αργά το βράδυ.

– Θα επέστρεφες ποτέ μόνιμα στην Ελλάδα;

Ένας λόγος που δεν θα ‘θελα να επιστρέψω εδώ είναι γιατί θα ‘θελα να κάνω διεθνή καριέρα. Θέλω να παίζω στο εξωτερικό. Θέλω να επισκεφθώ την Ινδία, τη Σιγκαπούρη. Πρόσφατα πήγα και στην Αυστραλία. Έχω πάει στη Βουλγαρία και στην Κροατία.

– Το γέλιο είναι το αντίδοτο στις ημέρες που περνάμε;

Το γέλιο είναι αντίδοτο στα πάντα! Είναι πολύ δύσκολο όταν δεν περνάς καλά. Αν μπορείς να τα βλέπεις όλα με λίγο χιούμορ, βοηθά πάρα πολύ: από το τρέξιμο στην Εφορία μέχρι τον σουρεαλισμό που ζούμε με τους φόρους. Όταν είσαι στη ρουτίνα, είναι δύσκολο να γελάς αλλά είναι πολύ σημαντικό.

– Έφαγες φέτα με τη βασίλισσα. Τι γεύση σού άφησε;

Πολύ καλή. Η παράσταση πήγε πολύ καλά και μ’ έβαλε σε μια λίστα του CNN με τους 13 πιο αστείους κωμικούς που πρέπει οπωσδήποτε να δεις.

– Η Κατερίνα Βρανά είναι τόσο αστεία κι εκτός σκηνής;

Καμιά φορά ναι, καμιά φορά όχι. Στην καθημερινότητά μου, είμαι ανάλογα με τη διάθεσή μου και ζητώ συγγνώμη απ’ όσους έχω ταλαιπωρήσει (γέλια) αλλά σε γενικές γραμμές είμαι ένας καλόκεφος άνθρωπος.

– Θα έπαιζες ποτέ σε μια σειρά ή θεωρείς ότι το stand up comedy σου αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο έκφρασης;

Ναι, πολύ άνετα! Θέλω να κάνω τα πάντα: κινηματογράφο, τηλεόραση κλπ. Αρκεί να ‘ναι καλή η πρόταση και το κάνω. Μέχρι και στην Επίδαυρο με φαντάζομαι (γέλια).

– Σου έχει γίνει κάποια πρόταση για την τηλεόραση;

Η βιομηχανία κινηματογράφου και τηλεόρασης περνά κρίση οπότε προσέχω τα επαγγελματικά μου βήματα. Είμαι ενθουσιώδης άνθρωπος αλλά προσπαθώ να το φιλτράρω μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Η τηλεόραση, άλλωστε, έχει περάσει σε μια νέα εποχή (βλ. Netflix).

– Μιλάς για όσα ζεις στην Αγγλία, για τον εαυτό σου και “τσαλακώνεσαι” στις παραστάσεις σου. Στην Ελλάδα υπάρχει όριο;

Δεν μπορώ να καταλάβω την έννοια του “τσαλακώνομαι”. Στην Ελλάδα δεν αυτοσαρκαζόμαστε. Δεν το θεωρώ “τσαλάκωμα” αλλά πιστεύω ότι όλοι έτσι είμαστε. Δεν θεωρώ ότι θα μου κακό στην εικόνα μου γιατί αυτή είναι η εικόνα μου. Η κάμερα δεν είναι “εχθρός” μου. Το τέλειο είναι απίστευτα βαρετό, άσε που δεν υπάρχει. Ακόμα κι ο ίδιος ο Ομπάμα κάνει κωμικά σκετσάκια στο δείπνο, λ.χ., των ανταποκριτών, που έχει γραφτεί από συγκεκριμένη ομάδα κι έχει συγκεκριμένη στόχευση.

 Σε κάλεσαν στο BBC να τους μιλήσεις για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ήταν πριν από τις εκλογές του 2012, όταν η κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Ήμουν στην Αγγλία και με ρώτησαν στο BBC τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ήμουν, ίσως, η μόνη που δεν ήταν ούτε πολιτικός ούτε οικονομολόγος που προσπάθησε να τους εξηγήσει την κατάσταση. Εν ολίγοις, τους επεσήμανα πως μία οικογένεια που είχε εισόδημα από δύο μισθούς, ξαφνικά καλείτο να τα βγάλει εις πέρας μ’ έναν κι αυτόν εξαιρετικά μειωμένο αδυνατώντας, έτσι, να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς.

– Τι να περιμένουμε, τέλος, μετά το “About Sex”;

Η παράσταση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου κι από ‘κει και πέρα, θα κανονίσω κάποιες παραστάσεις στο Λονδίνο κι ίσως κάποια καλοκαιρινή περιοδεία.