Όσο το λιγότερο, τόσο το καλύτερο

0
244

Ότι το facebook είναι το πιο διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι γνωστό απ’ όλους. Έχει μπει τόσο βαθιά μέσα στη ζωή μας, που αρκετοί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έχουν πάθει εξάρτηση. Μία βόλτα στις καφετέριες και στα μπαρ θα σε πείσει. Βλέπεις παρέες που κάθονται και πίνουν τον καφέ τους και αντί να συνομιλούν με τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα τους, έχουν καρφωμένο το βλέμμα στο κινητό, ψάχνοντας τι κάνει ο κόσμος στο facebook.

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη έγινε στη Δανία και πιο συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ευτυχία. Η έρευνα είχε το σενάριο να αφήσει 1.095 ανθρώπους χωρίς να έχουν πρόσβαση στο facebook για μία ολόκληρη εβδομάδα. “Επιλέξαμε το facebook επειδή είναι το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται περισσότερο σε όλες τις ηλικίες”, ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Μάικ Ουίκινγκ.

Ο διαχωρισμός έγινε ως εξής. Χώρισαν τα 1.095 άτομα σε δύο ομάδες. Η μία είχε πρόσβαση στο facebook, ενώ η δεύτερη δεν είχε. Τα αποτελέσματα που βγήκαν από την έρευνα, μία εβδομάδα μετά, θα σας σοκάρουν.

Τα πρόσωπα που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το facebook, δήλωσαν ότι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από της ζωή τους. Συγκεκριμένα το 88% δήλωσε “ευτυχή“, σε σχέση με το 81% της άλλης ομάδας, το 84% δήλωσαν ότι εκτιμούν τη ζωή- έναντι 75% της δεύτερης ομάδας- ενώ μόλις 12% δήλωσε δυσαρεστημένο, σε σχέση με το 20% της ομάδας που συνέχισε να χρησιμοποιεί το facebook.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που έβγαλε η έρευνα, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν επαφή με το facebook, είχαν πλουσιότερη κοινωνική ζωή , ενώ μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο έκαναν, σε αντίθεση με την δεύτερη ομάδα.

“Αντί να επικεντρωνόμαστε σ’ αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη, έχουμε την ατυχή τάση να επικεντρωνόμαστε σ’ αυτό που έχουν οι άλλοι. Όμως στο facebook, οι άνθρωποι έχουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από τους φίλους τους”, ανέφερε ο Μάικ Ουίκινγκ.

Μπορεί για μερικούς να φαντάζει δύσκολο να ζήσει χωρίς τα κέντρα κοινωνικής δικτύωσης, όμως θα πρέπει να έχει ο καθένας ξεχωριστά μέσα στο μυαλό του, τη λογική και τη διάθεση να παραμερίσει οτιδήποτε τον απομονώνει από τους γύρους του. Όλα στη ζωή είναι θέμα μέτρου