“Όχι” στους φράχτες

0
265

Η πλειονότητα των κατοίκων της Αυστρίας (54%), απορρίπτει την ύψωση τειχών ή φραχτών στα σύνορα της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική ροή, ενώ το 30% επικροτεί μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν προσφάτως. Το αποτέλεσμα αυτό εκδηλώνει μια δυσαρέσκεια ως προς το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο φαίνεται να χάνει την εντυπωσιακή ανοδική πορεία που είχε τους τελευταίους μήνες.
Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι οι Ελεύθεροι εκμεταλλεύτηκαν την προσφυγική κρίση στους προεκλογικούς τους αγώνες για τις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, προκαλώντας ανησυχίες και φόβους στους ψηφοφόρους. Με αυτόν τον “πόλεμο” κατάφεραν να ανεβάσουν τη δύναμή τους σε ποσοστό άνω του 30% και να αναδειχθούν δεύτερο κόμμα.
Οι δημοσκοπήσεων αυτής της εβδομάδας που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστρία, ανέδειξε ότι το 55% θεωρεί πως η χώρα δεν θα αντέξει για πολύ καιρό τις προσφυγικές ροές, σε περίπτωση που αυτές συνεχιστούν με τους έως τώρα ρυθμούς.
Παράλληλα, το 55% των Αυστριακών επιθυμούν τη διατήρηση των ανοιχτών συνόρων στη χώρα τους, με τις αποκαλούμενες “ζώνες τράνζιτ”, ώστε να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος των προσφύγων.
Η τοποθέτηση αυτή των κατοίκων αποτελεί επιβεβαίωση της στάσης που κρατά ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν. Κατά τον Φάιμαν, “δεν πρόκειται να υψωθεί τείχος”. Κύριος στόχος του είναι να γίνουν συντεταγμένες ενέργειες, για να διασφαλιστούν με επαγγελματισμό τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.