Καλούν την Άγκυρα για να λύσουν το προσφυγικό

0
241

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποδέχονται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες τον Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να συνάψουν μαζί του συμφωνία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη, προσφέροντάς του οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

Στην χωρίς προηγούμενο έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων (σχεδόν 2,2 εκατ. Σύροι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια).

Στόχος των Ευρωπαίων είναι να συγκρατηθεί το κύμα των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, η ενότητα της οποίας έχει κλονιστεί εξαιτίας της πίεσης που έχουν δημιουργήσει οι ροές τους.

Η Σύνοδος Κορυφής πρόκειται να ξεκινήσει στις 16:00 και θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

Η ΕΕ θέλει να δεσμεύσει ότι τα σύνορα της Άγκυρας θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για τους οικονομικούς μετανάστες. Σημειώνεται ότι πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές.

Η τουρκική κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται αποφασισμένη να αποσπάσει όσο περισσότερα πολιτικά ανταλλάγματα μπορεί για το “σχέδιο δράσης” που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες.